La legislatura catalana
Política 14/01/2023

La reunió Aragonès-Illa acaba sense acord

Els dos líders s'emplacen a seguir negociant per intentar desbloquejar els pressupostos

3 min
Salvador Illa escoltant el president Pere Aragonès des del seu escó durant un ple.

BarcelonaLa reunió cara a cara entre Pere Aragonès i Salvador Illa per desbloquejar els pressupostos ha tingut lloc aquest dissabte al vespre i ha acabat sense acord. Els comptes catalans del 2023 encara hauran d'esperar. El president de la Generalitat i el primer secretari del PSC s'han reunit durant una hora i mitja a Arenys de Mar. La trobada ha començat a les 19.30 h i les dues parts coincideixen en qualificar-la de "cordial" i "positiva", però també admeten que no s'ha trobat encara el desllorigador per tancar un pacte. S'han emplaçat a veure's en una nova reunió que podria ser ben aviat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser aquest divendres quan els dos líders van decidir, després d'una conversa telefònica, arremangar-se i entrar personalment en la negociació. No és que no haguessin tingut cap contacte abans, però havien fiat la responsabilitat als seus respectius equips negociadors, que, després de dos mesos de converses i una vintena de trobades, no han pogut tancar el pacte. Ara, Aragonès i Illa assumeixen la responsabilitat de ser ells els que trobin la manera de fer-ho.

No serà fàcil. Fonts del PSC han explicat que "les diferències sobre el projecte es mantenen". Tot i que no entren gaire més en detall per preservar els contactes –fan el mateix des de la Generalitat–, la qüestió és que es manté el bloqueig en el principal tema que fins ara els ha fracturat: el PSC reclama l'impuls polític a tres grans projectes –l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock i la B-40– que no generen entusiasme en l'executiu de Pere Aragonès.

Aquest dissabte, però, l’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha revelat que “el Govern està a punt de liderar el desbloqueig del projecte futur de l’aeroport del Prat”. En una entrevista que ha publicat La Vanguardia, Maragall ha assegurat que “es traurà aquesta qüestió del calaix en el qual el govern espanyol i Aena la van posar ara fa un any i mig”. L’alcaldable d’ERC, que no ha amagat que no creu en l’ampliació de la infraestructura, ha admès que hi ha “l’obligació” de prendre decisions “per fer possibles més vols intercontinentals”. Això és el que, segons ha explicat, s’està “a punt de tancar” amb relació al pressupost de la Generalitat per al 2023.

Aquestes paraules han estat rebudes amb satisfacció pel líder del PSC, Salvador Illa, abans de reunir-se amb Aragonès. El primer secretari del PSC ha celebrat “l’obertura” de Maragall pel que fa al futur del Prat, però s'ha mostrat molt prudent i ha dit que li agradaria que això ho diguessin “portaveus autoritzats del Govern” perquè, ha subratllat, “no seria la primera vegada que hi ha veus discrepants dins d’ERC”.

Crítiques de Junts

En aquest escenari complex de negociacions, Junts, l’altre partit amb qui el Govern negocia els comptes, ha tornat a criticar l’estratègia negociadora de l’executiu. “Amb perdigonada, de manera laberíntica, jugant a tres bandes i a cuita amagar, és impossible arribar a un acord”, ha avisat el secretari general de Junts, Jordi Turull, durant el consell nacional a Igualada. En aquest sentit, ha lamentat que el Govern negociï per separat amb els comuns, el PSC i Junts.

Tot i les traves, el que sí que es constata aquest dissabte és que s'ha abaixat el to dels retrets entre les parts. La setmana s'havia caracteritzat per invectives mútues que aquest cap de setmana no s'han sentit. Això no garanteix que hi hagi acord, però sí que la negociació continua.

stats