2.345 dies amb el mandat caducat a la CCMA o 2.111 al Consell de Garanties: un problema generalitzat

La CCMA lidera el rànquing d’interinatge

2 min
El síndic 
 De greuges, Rafael Ribó,  en una imatge d’arxiu.

MadridL’aparició de nous partits que han trobat el seu lloc a les institucions ha trastocat les aliances i també ha afectat la renovació d’òrgans que depenen d’amplis acords parlamentaris. L’interinatge del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha sigut la punta de llança d’aquesta situació, però la incapacitat de complir els mandats establerts és una dinàmica habitual. I en alguns organismes la longevitat és encara més gran que al CGPJ. Encapçalen la classificació alguns membres del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a Catalunya i el defensor del poble a l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els llargs períodes en funcions d’alguns membres de la CCMA i del Consell de Garanties Estatutàries tenen a veure amb la normativa, que preveu un sistema de renovació de càrrecs en què, malgrat que els mandats siguin de sis anys -CCMA- i nou -Consell de Garanties-, alguns membres es renoven cada tres anys. El 30 de març del 2012 va començar el mandat vigent a l’òrgan de govern de la ràdio i la televisió públiques de Catalunya, de manera que tres consellers havien de cessar el 30 de març del 2015, però no ho van fer. 2.345 dies en funcions fins avui. Al Consell de Garanties el president actual, Joan Egea, es troba en una situació semblant: va prendre possessió el 19 de novembre del 2009 i al cap de sis anys el Parlament no va acordar cap renovació, de manera que es manté des del 19 de novembre de 2015 en funcions. 2.111 dies.

La consellera del Consell Audiovisual de Catalunya Carme Figueras, per la seva banda, va iniciar el 31 de juliol del 2010 un mandat de sis anys que expirava el 31 de juliol del 2016. Fins avui ha estat 1.856 dies en funcions, més de cinc anys.

A la Sindicatura de Comptes, Emma Balseiro i Joan Ignasi Puigdollers van prendre possessió el 4 de març del 2011 i des del mateix dia del 2017 han passat 1.640 dies amb el mandat caducat. El síndic de greuges, Rafael Ribó, fa temps que insisteix al Parlament que ha de renovar el càrrec, caducat des de fa 913 dies.

El defensor del poble

A l’estat espanyol el defensor del poble és Francisco Miguel Fernández Marugán, el mandat del qual va vèncer el 20 de juliol del 2017. La presidència de l’Agència de Protecció de Dades és l’única institució que apareix al gràfic adjunt que no s’escull a les Corts, sinó que depèn del ministeri de Justícia, però el govern de Pedro Sánchez encara no l’ha substituït. Mar España Martí porta en funcions 768 dies.

El Tribunal Constitucional també renova els seus membres per terços i els escollits pel Congrés fa 662 dies que tenen el mandat caducat. Són el president, Juan José González Rivas; la vicepresidenta, Encarnación Roca, i els magistrats Andrés Ollero i Fernando Valdés, que va renunciar al càrrec per la investigació judicial oberta contra ell per presumpte maltractament a la seva dona. Els 12 consellers del Tribunal de Comptes, sense limitació de mandats, estan en funcions des d’aquest 23 de juliol.

stats