Ribó demana per carta al Parlament que se'l rellevi ja del càrrec de síndic

Porta dos anys amb el mandat caducat però la falta de consens paralitza el seu relleu

2 min
Compareixença del síndic de greuges, Rafael Ribó.

La falta de consens al Parlament entre els partits polítics no només paralitza la investidura de Pere Aragonès com a pròxim president de la Generalitat. També afecta un bon nombre de càrrecs institucionals de Catalunya que són designats per la cambra catalana i que esperen que hi hagi un acord polític que confirmi nomenaments i relleus pendents. És el cas del síndic de greuges, Rafael Ribó, que fa més de dos anys que hauria d'haver sigut rellevat però que, com que els partits no es posen d'acord amb qui ha de ser el seu substitut, continua exercint el seu càrrec en funcions. Aquest dimarts Ribó ha mogut peça i ha demanat per carta al Parlament que s'acabi la seva situació d'interinitat i li trobin ja un substitut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La carta s'ha pres en consideració en la reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts, han explicat fonts parlamentàries a l'ARA. En l'escrit, Ribó manifesta "la necessitat de renovar el titular" de la seva institució. No es pot dir que els grups no estiguessin assabentats de la situació, ja que la setmana passada el mateix síndic va comparèixer davant del ple –per un altre assumpte– i va tornar a recordar la seva situació de interinitat: "Tot depèn de vostès", va dir als grups. Ribó va prendre possessió del càrrec el 2004, va renovar-lo el 2010 i el seu mandat va finalitzar l'1 de març del 2019. Això vol dir que ja porta més de dos anys en situació d'interinitat i exercint en funcions.

El problema no és que faltin ganes per canviar-lo. Per exemple, el PSC, Cs i el PP n'han demanat la dimissió en reiterades ocasions acusant Ribó de fer de síndic "de part" i estar massa sovint al costat de les demandes sobiranistes. Però la dificultat per substituir-lo és que es necessita una majoria qualificada de tres cinquenes parts del ple –81 diputats–, un consens difícil de veure en els últims anys a la cambra. Per resumir-ho, ni els partits independentistes ni els constitucionalistes tenen per si mateixos prou poder per decidir el canvi. I la manca de transversalitat en les majories ho paralitza tot. Els comuns han parlat aquest mateix dimarts de la situació recordant que en la legislatura passada els grups van proposar noms i van fer un intent per trobar-ne un, però mai van arribar a un acord. "No vam trobar una persona de consens", ha admès la líder d'aquest grup al Parlament, Jéssica Albiach.

No és una excepció

La situació del síndic no és excepcional. Hi ha altres organismes la direcció dels quals també té el mandat caducat –com a mínim parcialment en alguns dels seus membres– i la manca d'acord dels partits fa que res canviï. És el cas, per exemple, de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Consell de Garanties Estatutàries o la Sindicatura de Comptes de Catalunya. El març del 2019 el llavors president del Parlament, Roger Torrent, va fer un intent de reclamar als grups que posessin fil a l'agulla en totes aquestes carpetes obertes i, malgrat algunes converses, no es va avançar en cap.

stats