Política 09/12/2015

El procés d'independència encén el primer debat de candidats catalans

Els set candidats confronten al debat d''El Periódico' models territorials en un debat capitalitzat també per la sortida de la crisi i la lluita contra la corrupció

M.colomer
5 min
Els set candidats catalans, al debat d''El Periódico' / ACN

BarcelonaSet candidats, set models confrontats. El procés d'independència ha fet pujar la temperatura en el tram final del debat a set organitzat pel diari 'El Periódico' amb els caps de llista catalans a les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Si bé els candidats han esquivat enfrontaments cos a cos durant la major part del debat i han optat per llançar els seus respectius missatges de campanya, el procés nacional hi ha introduït la confrontació. Posicions conegudes i immòbils de tots els candidats: Independència, per Democràcia i Llibertat i ERC, que apel·la a l'acostament amb En Comú Podem després del 20-D; referèndum, per En Comú Podem i Unió, que ho veuen l'única sortida; llei i mínima reforma constitucional en línia federal, pel PSOE, que diu que està convençut que el PP també s'hi sumarà des de l'oposició; i el pes de la llei contra el procés, la recepta del PP i Ciutadans que, això, sí, més enllà de repartir a banda i banda, diu que troba a faltar la política en la resolució d'un conflicte que atribueix als sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La major part del debat entre Carme Chacón (PSC), Gabriel Rufián (ERC), Francesc Homs (DL), Xavier Domènech (En Comú Podem), Juan Carlos Girauta (C's), Jorge Fernández Díaz (PP) i Josep Antoni Duran i Lleida (Unió) ha fet aflorar una agenda política espanyola que supera el procés català i situa el focus sobre les mesures per a la sortida de la crisi econòmica, però també sobre la lluita contra la corrupció, dos dels elements que s'esbossen determinants en l'horitzó electoral del 20-D.

En matèria de retallades, el PP, més enllà de recórrer a l'herència del PSOE, defensa que ha estat la manera de fer sostenible el sistema, mentre el PSOE equipara els conservadors catalans amb els populars i reivindica una sortida de la crisi, diu, com la que aplica l'Andalusia de Susana Díaz, que, segons ella, no ha retallat en serveis bàsics com la sanitat. Francesc Homs ha introduït el dèficit fiscal per explicar la situació d'asfíxia econòmica que, diu, ha obligat la Generalitat a ajustar la despesa. Discurs hostil de Xavier Domènech amb les polítiques "neoliberals" mentre Gabriel Rufián, que ha recordat a Chacón que les retallades van començar amb el PSOE i l'article 135 de la Constitució, convidava En Comú Podem a una entesa per a debatre una nova constitució catalana que prohibeixi articles que, com el 135 de la carta magna espanyola, obliga a prioritzar el pagament dels interessos del deute abans que la despesa social. Mà estesa de Duran per buscar fórmules per arribar a l'estabilitat pressupostària que eviti que una crisi com l'actual es repeteixi en el futur mentre Girauta defensa fórmules de contracte únic que, diu, ajudaran a crear ocupació i, en conseqüència, sortir de la crisi.

Debat territorial

Posicions enrocades i horitzó post 20-D

Carme Chacón (PSC)

-"Mas no hi arriba sol [a l'independentisme]. Rajoy també n'és responsable. No arreglarem el problema de Catalunya si el 20-D guanya Rajoy. [...] Cal tornar a la negociació i a l'acord. No vull que Catalunya voti trencament, sinó que voti un acord sobre l'estat federal que no ens vam atrevir a posar en marxa el 1978. La forma federal d'Estat és la més estesa. [...] Els catalans tenim un problema enorme perquè fa cinc anys que som en un procés que està empobrint Catalunya."

Gabriel Rufián (ERC)

-"No deixarem la imatge de Catalunya als que no reconeixen la victòria del 27-S i tenen intencions molt poc democràtiques. [A Girauta, que s'encén en sentir-lo:] Han venut el relat que el castellà està amenaçat a Catalunya. [A Chacón:] Dir 'fractura', 'amenaça' o 'cop' al vot de la gent en una urna és molt poc socialista i molt poc obrer. Si tant li preocupava Rajoy, no haver marxat tan lluny a Miami per ara venir a fer-se la 'lideressa' dels catalans. [A Xavier Domènech:] No volem abolir el 135 de la Constitució espanyola. Volem una nova constitució catalana que no inclogui aquests articles. Et convido a fer-ho junts a partir del 20-D."

Francesc Homs (DL)

-"El meu propòsit és superar el dia de la marmota. L'únic canvi real o possible no és apostar per forces espanyoles, sinó apostar per nosaltres mateixos. Per aquí vindran els canvis. Qui proposa canvis en profunditat és el moviment independentista de Catalunya, que és fruit de l'experiència i el desencís. Tant PP com PSOE fan propostes recurrents com ho són també els incompliments. [...] Vaig creure en l'operació Estatut, tombat pel TC pel recurs del PP, però també del defensor del Pueblo nomenat pel PSOE. [...] "Un país independent es pot construir si hi participa tothom, que és el nostre propòsit."

Jorge Fernández Díaz (PP)

-"[A Homs i Rufián:] Vostès han trencat absolutament el pacte constitucional. La Constitució es pot reformar, però s'ha de reformar abans sabent per què la volem reformar. [...] El federalisme és un fetitxe. Estem en mans d'un estat autonòmic que podríem anomenar federalisme cooperatiu."

Xavier Domènech (ECP)

-"La gran alternativa a Catalunya el 20-D és o En Comú Podem o C's. Centralització o dret a decidir. ECP creiem que les solucions sempre passen per més democràcia i més drets, amb confluències i aliats a Espanya. Som els únics que portem al 20-D el referèndum. Hi ha un problema previ, que és que PP, PSOE i C's neguen el referèndum. Per primer cop podran votar dret a decidir en unes eleccions generals. Tots sabem que la solució passa per la realització d'un referèndum. Ho saben tots vostès."

Juan Carlos Girauta (C's)

-"No poden anunciar que no respectaran la llei, perquè això és prepolític. No se'n sortiran mai anant contra la llei. Vostès han fet sentir una anomalia als catalans que no combregaven amb la seva idea. [...] He trobat a faltar durant l'etapa d'espiral del silenci la presència de les veus que havien renunciat a fer pedagogia a Catalunya. Uns [PSC] perquè s'havien mimetitzat amb l'ambient i després es van fer enrere, i els altres [PP] perquè pensaven que la solució era no fer res."

Josep Antoni Duran i Lleida (Unió)

-"L'independentisme va tenir un suport social ampli, amb majoria absoluta, però per anar a la independència no es pot ignorar que no hi ha ni tan sols una majoria del 50%, ni encara que hi fos seria la manera, perquè significaria una fractura social. [...] L'única manera viable és recuperar la unitat al voltant del dret a decidir. [...] Hem fet un pa com unes hòsties."

Corrupció

Retrets creuats i promeses de transparència

Carme Chacón (PSC)

-"El que estem veient és intolerable. Gent que entra a la presó per un petit furt al super per donar dinar al seu fill i gent que veiem per la TV que no és a la presó. O la democràcia acaba amb la corrupció o la corrupció acabarà amb la democràcia. [...] Rajoy i el seu partit s'han de regenerar a l'oposició."

Gabriel Rufián (ERC)

-"La gent no mereix que Bárcenas estigui a Baqueira Beret esquiant, els reservats en restaurants, els que van pensar que Catalunya era el seu negoci personal. ERC té més de 80 anys i ni un cas de corrupció."

Francesc Homs (DL)

-"Alguns estem determinats a combatre-la. Sóc tant vehement en la denúncia de casos de corrupció com en la defensa de l'honestedat de la gent que fa política. El meu compromís personal i de la meva formació és la lluita contra la corrupció."

Xavier Domènech

-"És cínic parlar de mesures contra la corrupció i pagar la fiança del tresorer del partit detingut. [...] Prou de no voler fer veure el que està passant."

Jorge Fernández Díaz

-"És indubtable que hi ha corrupció. Aquesta legislatura s'ha aprovat un cos jurídic contra la corrupció que es resumeix amb 'qui la fa la paga'. [...] Hem de ser implacables, assumeixo que hem de ser exemplars en la lluita contra la corrupció."

Juan Carlos Girauta

-"No sorprèn que també en aquest tema el senyor Homs tregui la bandera i digui que això [corrupció en la sanitat] en un país independent no passaria. Ara resulta que la trama de corruptes en la sanitat es tornarien honrats de cop, molt bé."

Josep Antoni Duran i Lleida

-"S'han d'incrementar les penes i els temps de prescripció dels delictes de corrupció. [...] Cal millorar la regulació dels lobis."

stats