Juncker evita posicionar-se sobre el Procés però recorda que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

Defensa la 'doctrina Prodi' en la resposta a la carta d'una eurodiputada que li demanava una declaració política contra la secessió i deixa clar que no és el paper de la CE opinar sobre el cas català

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una imatge d'arxiu
Laia Forès
14/07/2017
2 min

Brussel·lesQuan falten dos mesos i mig per al referèndum sobre la independència de Catalunya, els eurodiputats espanyols donen mostres de nerviosisme i busquen aliats a Europa contra el procés sobiranista. L'eurodiputada de la desapareguda UPiD Beatriz Becerra va enviar una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per demanar-li una declaració política contra la secessió i perquè deixés clar que una Catalunya independent quedaria fora de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva resposta, difosa aquest divendres per Becerra, Juncker reitera una vegada més que qualsevol part d'un estat membre que esdevingui independent quedaria fora de la UE. De fet, el cap de l'executiu comunitari evita escriure-ho ell mateix a la carta i el que fa és remetre l'eurodiputada a una resposta parlamentària que va enviar el 2004 Romano Prodi, president de la Comissió Europea en aquella època, en què assegurava que "una nova regió independent, pel fet de la seva independència, es convertirà en un tercer estat en relació amb la Unió".

En realitat, els tractats europeus no són clars, en aquest supòsit, però Prodi en va fer una interpretació que s'ha convertit en doctrina per l'actual executiu comunitari. En la seva resposta a l'eurodiputada, Juncker es limita a dir que "en relació amb certs escenaris, com la separació d'una part d'un estat membre o la creació d'un nou estat, aquest fet no seria neutral respecte als tractats de la UE".

Hi ha experts, en canvi, que consideren que Catalunya no es quedaria fora de la UE. Fins i tot l'anterior Comissió, liderada per José Manuel Durâo Barroso, havia admès que no hi ha cap llei que digui que Catalunya quedaria fora en cas d'independitzar-se.

Evita criticar el procés sobiranista

En la seva carta, Becerra demana a Juncker que es pronunciï amb "claredat" i "sense dubtes" sobre "un problema polític europeu", però en aquesta ocasió, el conservador s'hi nega i deixa clar que "no és el paper de la CE" expressar la seva posició sobre qüestions "d'organització interna" dels estats membres. El president de la Comissió Europea defuig la polèmica i evita en tot moment posicionar-se contra el procés sobiranista.

La resposta del màxim mandatari de l'executiu comunitari ha decebut l'eurodiputada, que esperava una resposta més contundent contra el Procés, tal com ha admès a Twitter. "Jo li demanava a Juncker alguna cosa més: una declaració excepcional, a l'alçada del desafiament", ha piulat Beatriz Becerra.

En la seva carta a l'eurodiputada, Jean-Claude Juncker no carrega contra el Procés, però no és cap secret que el líder conservador –de la mateixa família política que Mariano Rajoy– no veu amb bons ulls el referèndum de l'1-O. Amb anterioritat, el president de la Comissió Europea ja ha deixat entreveure la seva posició contrària a la independència de Catalunya.

Solucions polítiques

El Representant Permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, ha recordat a través de Twitter que al llarg de la seva història la UE ha trobat solucions polítiques als problemes jurídics.

Altafaj ha destacat que Juncker afirma que els tractats no serien neutrals. "Per tant caldrà fer política", ha assegurat el Representant Permanent.

stats