Política Procés 01/11/2022

La Moncloa evita parlar dels contactes amb Puigdemont: "Ha de venir a Espanya per retre comptes"

El PP exigeix a Sánchez que es comprometi per escrit a no reformar el delicte de sedició

4 min
L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al mes de juny.

La intenció del govern espanyol de reduir aproximadament a la meitat la pena màxima del delicte de sedició i que passi de quinze anys a càstigs de prop de set ha sacsejat el panorama polític espanyol. Com ja va fer amb els indults, el PP ha alçat la veu contra el PSOE pel que considera una nova traïció i ha redoblat la pressió al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè es faci enrere. Les revelacions que va fer Puigdemont aquest diumenge, en què va dir que entre les persones que l'han intentat convèncer perquè torni i després poder beneficiar-se de mesures que reduirien substancialment la pena hi ha hagut gent del PSOE i que ho feien amb coneixement de Sánchez, no han fet altra cosa que obrir una nova guerra entre socialistes i populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha negat cap possible tracte de favor a Puigdemont, que ja va refusar diumenge la reforma, i ha deixat clar que "ha de venir a Espanya per complir amb la justícia i retre comptes". En roda de premsa després del consell de ministres, Rodríguez l'ha titllat de "fugat" i ha assegurat que el posicionament del govern espanyol és "clar i rotund". La portaveu de l'executiu de Sánchez ha rebatut així les paraules de l'expresident, que va insinuar contactes amb el PSOE per oferir-li un "bon tracte, via reforma del Codi Penal, i un indult" sempre que "acceptés comparèixer davant del Suprem". 

Arran de les declaracions de Puigdemont, el PP ha tret tota la munició. Els populars, que han anunciat que presentaran mocions a ajuntaments i parlaments autonòmics perquè els barons socialistes diguin si estan d'acord amb el fet que s'abarateixi el delicte de sedició, han reclamat la compareixença de Sánchez perquè consideren que és la prova inequívoca de la vinculació entre la reforma de la sedició i la negociació pressupostària. Els populars, que també volen que compareguin el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la titular de Justícia, Pilar Llop, exigeixen que el president espanyol es comprometi "per escrit" a no reformar el delicte de sedició per reprendre les negociacions per renovar el CGPJ. En roda de premsa aquest dilluns, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha defensat que el PP té "voluntat d'acord", però que sense aquest "compromís clar" de Sánchez de no modificar aquest tipus penal no pot haver-hi negociació després de reiterar que van acordar amb el PSOE no reformar el delicte de sedició en les negociacions per renovar el CGPJ.

Una exigència que el PSOE no pensa acceptar. Rodríguez ha acusat el PP d'utilitzar Puigdemont com a "nova excusa" davant "la debilitat de no saber donar explicacions per complir amb la Constitució" amb la renovació del CGPJ. Rodríguez ha insistit que el posicionament del govern espanyol amb la reforma de la sedició és el mateix de sempre. "No hi ha novetat. Aquí no ha canviat res" en relació amb el compromís expressat per Sánchez en el discurs d'investidura "d'homologar" el tipus penal a la resta d'Europa, ha subratllat la ministra. La portaveu del PSC, Elia Tortolero, tampoc no ha sortit del guió i ha evitat confirmar si dirigents socialistes van plantejar una sortida a l'excap de l'executiu. "Desconec aquesta informació, però l'actualització del Codi Penal mai s'ha plantejat en benefici de ningú sinó per equiparar-lo als estàndards europeus", s'ha limitat a dir. 

Els comuns critiquen Puigdemont per refusar la reforma

El debat sobre la reforma de la sedició tampoc genera consens a Catalunya. Des de les files independentistes, només ERC la defensa en la seva aposta per desjudicialitzar el conflicte. Els comuns, principals valedors d'aquesta iniciativa ara per ara, insten a aprofitar aquesta escletxa conscients que la seva derogació, tal com demanen Junts i la CUP, és inviable pel rebuig dels socialistes.

En aquest sentit, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha dit que el rebuig de l'expresident Carles Puigdemont a la reforma de la sedició és "estrany". "Es tracta de modificar un delicte anacrònic que no és propi d'un Codi Penal democràtic. Crec que tots els demòcrates hauríem de voler tenir un Codi Penal més democràtic, que estigui a l'altura dels estàndards europeus", ha defensat en una entrevista a SER Catalunya. "Si al president Puigdemont no li agrada que es desactivi, és el seu problema", ha advertit abans de remarcar que "mantenir aquest delicte és una amenaça" i que no afecta només l'independentisme, sinó "la salut democràtica o el dret de protesta".

En la mateixa línia que Asens, s'ha expressat el nou conseller d'Universitats i Recerca, Quim Nadal, que ha dit que el posicionament de Puigdemont "no aporta res de nou". En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Nadal ha dit que Puigdemont no pot continuar "apel·lant a una legitimitat presidencial", si bé ha admès la seva "legitimitat pel que fa al moviment independentista". "El president legítim a Brussel·les, a Waterloo, és un episodi de fa cinc anys", ha reblat abans d'opinar que no creu que el seu rebuig entorpeixi la negociació.  

Des d'Esquerra guarden silenci respecte a les crítiques de Puigdemont a la reforma de la sedició. El partit d'Oriol Junqueras interpreta que ja és prou complicat arribar a un acord amb el PSOE com per, a sobre, abonar el soroll que es pugui generar de portes enfora de la negociació. Dissabte el coordinador nacional del partit i president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reiterar el compromís amb "avançar cap a la desjudicialització" dels processos que afecten els encausats pel Procés.

stats