Qui és Batec? La plataforma juvenil que ha cridat a no pagar Renfe

Els seus integrants formen part de la generació de l'1-O i aposten per la independència "per canviar-ho tot"

2 min
Els joves que formen part del col·lectiu Batec durant l'acció que van fer a l'estació d'Arc de Triomf

Un centenar de joves aixecaven dimecres les barreres de l'estació d'Arc de Triomf i feien una crida massiva a deixar de pagar els bitllets de tren a partir de l'11 de maig per denunciar els incompliments del govern espanyol en les inversions pactades a Catalunya. Era la carta de presentació del col·lectiu Batec, que es defineix com un moviment independentista juvenil de base i que advoca per la desobediència civil no violenta. Però ¿d'on prové aquesta xarxa organitzada de joves? "Som la generació de l'1-O, el nostre despertar polític neix l'octubre del 2017 i provenim de diferents moviments socials", assenyala un dels portaveus de la plataforma, que deixa clar que l'objectiu és aconseguir la independència per "canviar-ho tot".

La iniciativa comença a prendre forma la tardor del 2021, quan la pandèmia dona el primer respir amb un descens dels casos i es comença a recuperar una certa normalitat. "Quan es recuperen els espais de socialització i s'obren les universitats o els ateneus és quan posem fil a l'agulla per reprendre les mobilitzacions", explica el portaveu. No se celebra cap reunió o assemblea multitudinària, sinó que es crea un grup de Signal amb joves de diferents punts del país i progressivament es van creant comissions i s'acorda el nom o es dissenya la primera acció. "Som gent que compartim els mateixos espais, que formem part de colles de cultura popular o de caus i que tenim inquietuds similars", remarca una altra de les portaveus. Asseguren que darrere seu no hi ha cap partit ni entitat, però que alguns dels seus integrants militen en associacions o participen en les accions que organitzen, per exemple, els sindicats d'habitatge.

L'objectiu no és cap altre que denunciar les problemàtiques que pateixen els joves, però també la societat en general, i assenyalar-ne els culpables, assumint que la plena sobirania permetria resoldre'n alguns. "Molts problemes venen de l'Estat i la seva resolució s'aconseguirà amb la independència", diu aquesta mateixa portaveu, que posa d'exemple la llei del lloguer aprovada pel Parlament i que va ser tombada en part pel TC. Per aquest motiu, Batec ha iniciat la seva trajectòria amb aquest particular "no vull pagar" a Renfe perquè consideren que el "mal servei" que ofereix afecta tota la població. No han concretat, encara, quines seran les següents accions que faran. "Primer volem veure l'abast d'aquesta vaga, que esperem que sigui massiva", conclouen tots dos.

stats