Els últims 30 segons de Carles Puigdemont abans de desaparèixer

Nou cop d'efecte de l'expresident per esquivar la policia

4 min

Barcelona"No sé quan ens tornarem a veure, però passi el que passi, quan ens tornem a veure, que puguem tornar a cridar junts, ben fort, el crit amb què acabaré el meu discurs: visca Catalunya lliure". Amb aquest anunci premonitori per tancar el seu parlament, Puigdemont ha desaparegut darrere del doble plafó de l’escenari i s’ha fet fonedís. La crida de l’organització a fer un passadís per acompanyar-lo fins a l’entrada del Parlament era una estratègia per despistar la policia, que havia de detenir-lo arran de l'ordre de detenció que pesa sobre ell.  

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Puigdemont l'esperaven per baixar de l’escenari el seu advocat, Gonzalo Boye, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, i ràpidament s'han dirigit amb les persones que ja els havien acompanyat en l'arribada al carrer Trafalgar cap als dos vehicles que els esperaven a només uns metres de distància, en una carpa a la qual no podien accedir els assistents a l'acte. Ha estat una operació molt ràpida, que ha durat pocs segons, mentre una dona de l’organització cridava "Va, va!". De fet, el cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha explicat aquest divendres que un grup de gent de l'organització, que portaven un barret de palla per identificar-se, va fer un mur humà impedint que els agents de paisà poguessin detenir l'expresident.

Puigdemont i Turull s’han assegut als seients del darrere del cotxe blanc, amb matrícula espanyola i propietat d'un mosso que avui no hi era, però que ha estat detingut. Boye s'ha dirigit al Parlament, com si Puigdemont l'hagués de seguir minuts després, i els homes que han protegit els dirigents polítics fins a l’entrada del vehicle han entrat després en un altre cotxe, amb matrícula holandesa, que era just al costat, i han enfilat ràpidament en direcció a l'avinguda Vilanova, on hi ha l’estació d’Arc de Triomf.  

Turull entrant al cotxe després que hi hagi entrat Puigdemont.

L'efecte sorpresa sempre ha acompanyat la trajectòria del candidat de Junts, i la seva tornada aquest dijous a Catalunya no ha estat una excepció. L'últim cop que se l'havia vist públicament va ser el 27 de juliol en un acte a Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord, on va refermar la seva voluntat de tornar assumint la presó com una via de "confrontació" amb l'Estat. Des d'aleshores, cap imatge havia donat pistes d'on era l'expresident. Ni tan sols aquest dimecres, quan va anunciar en un vídeo que havia emprès el viatge de retorn. Aquest dijous ha tornat a demostrar la seva habilitat a l'hora de fer-se fonedís.

Els precedents a l'hora d'intentar despistar la policia i els serveis secrets de l'Estat l'han acompanyat en diferents episodis des del 2017. Tres dies després de la proclamació de la República, Puigdemont, ja cessat com a president en aplicació de l'article 155, publicava a Instagram dues fotos fetes des d'un pati interior del Palau de la Generalitat, en les quals s'observava part d'una teulada i del cel, amb el missatge "Bon dia" i una emoticona somrient, donant a entendre que era al seu despatx. Poques hores després se sabria que Puigdemont s'havia exiliat a Brussel·les amb diversos consellers. Qui va publicar la fotografia va ser un membre del seu equip, Aleix Clarió, que tampoc era a Catalunya.

Puigdemont va tornar a repetir l'operació amb el ple del 30 gener del 2018, en què havia de ser investit. El 9 de gener va compartir una instantània també a Instagram de la carretera que uneix Molló amb Camprodon, molt a prop de la frontera administrativa amb l'estat francès. Una única paraula, "Camins", acompanyava un enigmàtic missatge amb què l'expresident especulava amb el seu retorn a Catalunya el mateix dia que transcendia que estava disposat a tornar si era investit president telemàticament com negociaven les forces independentistes.

El dia abans del ple del 30 de gener, a la mateixa xarxa social, l'expresident penjava una foto en què es veia el passeig Picasso, un dels carrers que donen accés al Parlament. A la imatge, Puigdemont exposava que quedaven 24 hores per a la seva investidura. “Pel país. Per les llibertats. Per les nostres institucions. Per la democràcia. Per la dignitat. Pel futur. Per tu”, acabava el post de l'expresident, que tornava a disparar les alarmes de les forces de seguretat de l'Estat, que van muntar un dispositiu sense precedents per detenir-lo al voltant de la cambra catalana.

En aquest joc del gat i la rata, Puigdemont va comptar amb la col·laboració inesperada del diputat d'ERC Ferran Civit, aleshores parella de l'exconsellera Meritxell Serret, també exiliada a Brussel·les. Civit havia viatjat a Bèlgica uns dies abans, i el mateix dia 29 escrivia a Twitter que emprenia el retorn insinuant que l'acompanyava l'expresident: "Iniciem l'operació retorn ben carregats des de Bèlgica. Esperem que no ens interceptin", escrivia. Poc després, Civit continuava el relat amb un nou missatge: "Toca descansar, perquè el viatge serà llarg i el ple del Parlament serà dur". I acompanyava el missatge amb una foto de l'interior del cotxe en què es veia el clatell d'un home amb un tall de cabells similar al de Puigdemont recolzat sobre un coixí.

Imatge simulada de Puigdemont de copilot.

Després de travessar Luxemburg, Civit informava que ja era en territori francès: "Hem entrat a França. Tot segueix amb el pla previst, amb el paquet a dins". Aquells missatges van fer que diferents mitjans estatals truquessin a veïns i comerços de l'Espluga de Francolí, el seu poble natal, per aconseguir el seu mòbil. Alguns el van aconseguir, però Civit no els va agafar les trucades ni els va respondre els missatges. "Calia mantenir el suspens fins al final", relata l'exdiputat republicà en conversa amb l'ARA. Tanmateix, ni va ser elegit –el president del Parlament, Roger Torrent, va suspendre el ple– ni va tornar.

El dia 1 d'Octubre

Però si hi ha una acció que va tenir ressò va ser la de l'1 d'Octubre. Després que la Guàrdia Civil es presentés al pavelló municipal de Sant Julià de Ramis per evitar que Puigdemont exercís el seu dret a vot, la comitiva del president es va empescar una jugada per esquivar els serveis secrets. A sota d'un pont de la carretera que uneix aquest poble i Cornellà del Terri, Puigdemont va canviar de cotxe. Del túnel en van sortir diversos vehicles, i els helicòpters policials no van poder saber quin seguir. D'aquesta manera, Puigdemont va acabar votant, per sorpresa, a Cornellà del Terri, mentre a Sant Julià prosseguia la que seria una de les càrregues policials més dures del referèndum. Aquest dijous ha tornat a donar la sorpresa i ha esquivat la vigilància arribant i escapant-se del control policial a Barcelona.

stats