El retorn de Puigdemont plana sobre la investidura d’Illa

Rull posposa la ronda de contactes a dimarts i el ple es perfila per dijous

4 min
L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en un acte des de Cotlliure.

BarcelonaCatalunya enfila una setmana decisiva per al seu futur: un canvi de cicle polític després de catorze anys de governs sobiranistes que culminarà amb la investidura del líder del PSC, Salvador Illa. Però no només això; en l’elecció del cap de files socialista al ple d’aquesta setmana hi plana el retorn de l’expresident Carles Puigdemont després de gairebé set anys d’exili, una tornada que probablement acabarà amb una detenció malgrat la vigència de la llei d’amnistia per a tots els líders de l’1-O, i que tensionarà de nou la política catalana i espanyola. Una nova rasant a Catalunya i a Espanya, sí, però amb les conseqüències penals del 2017 encara presents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre les coordenades d’aquests dos esdeveniments, aquest diumenge hi ha hagut un canvi clau en el calendari previst: a petició del grup parlamentari d’Esquerra, el Parlament ha comunicat que la ronda de consultes que farà el president de la cambra, Josep Rull, amb tots els grups per activar el debat d’investidura serà aquest dimarts.

En un primer moment, havia de ser ja dilluns a primera hora, però els republicans han demanat modificar el calendari per “temes d’agenda”. I és que més enllà de la consulta a les bases del partit, que van donar el sí a Illa divendres, avui a les set de la tarda les joventuts d’ERC, el Jovent Republicà, té previst reunir-se per decidir si també donar suport a investir el cap de files del PSC, una decisió que marcarà el sentit del vot de la diputada d’ERC –representant de la JERC– Mar Besses. El seu escó és determinant perquè la investidura d’Illa tiri endavant, ja que el primer secretari del PSC necessita els 68 diputats que sumen els socialistes, els republicans i els comuns. Si falla tan sols un d’aquests vots, l’elecció d’Illa no tiraria endavant. Les fonts consultades d’ERC mostren “respecte” pels processos interns de les joventuts i, en tot cas, no es preveu que puguin canviar el panorama malgrat que en un inici la JERC va condicionar el suport a Illa a la celebració d'un referèndum d’autodeterminació. De fet, des d’ERC també desvinculen l’ajornament de la ronda de consultes d’aquesta votació.

El calendari

Arran d'aquest canvi, però, també es mou la resta del calendari previst, i ara mateix el debat d'investidura es perfila per aquest dijous. Com es desenvoluparà la ronda de consultes? Segons la informació que ha transmès aquest diumenge el Parlament, Rull començarà a dos quarts de deu d'aquest dimarts amb el líder del PSC, Salvador Illa; el seguirà el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové; i posteriorment la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach. Aquestes seran les reunions clau, ja que a partir d'aquestes tres Rull traurà la conclusió que ja pot proposar Salvador Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat: amb els dos acords que ha signat amb ERC i els comuns, ja té al sarró els 68 diputats necessaris. Després dels tres partits, Rull es continuarà reunint amb el president del grup de Junts, Albert Batet; el líder del PP a la cambra catalana, Alejandro Fernández; el cap de files de l’extrema dreta de Vox, Ignacio Garriga; Daniel Cornellà, com a representant de la CUP, i la líder d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols.

Un cop constatat que Illa té els suports requerits, serà la Diputació Permanent –un òrgan reduït de diputats que governa la cambra fora del període de sessions– la que convocarà el ple d’investidura per dijous, probablement amb els vots del PSC, Esquerra i els comuns. El mateix dia Puigdemont s’ha compromès a ser a la cambra catalana. “Només un cop d’estat ho impedirà”, es va reafirmar en el seu últim acte públic als Banys i Palaldà (Catalunya del Nord) en el quart aniversari de Junts.

Secretisme

Ara bé, més enllà d’aquest compromís, tot el que té a veure amb el retorn de l’expresident a l’exili està envoltat de secretisme i hermetisme. No està clar, per exemple, si pretén creuar la frontera envoltat d’expectació mediàtica o vol plantar-se directament al Parlament a l’hora de la investidura. Tot dependrà de l’estratègia que triï per tal d’evitar la seva detenció immediata i poder gaudir del màxim temps de llibertat al Principat.

Els encarregats d’executar l’ordre de detenció del Tribunal Suprem seran, en principi, els Mossos d’Esquadra, comandats per la conselleria d’Interior que pilota Joan Ignasi Elena (ERC). Tal com va publicar l’ARA, el cap d’Informació dels Mossos, Carles Hernández, va contactar amb l’entorn directe de Puigdemont, concretament amb l’advocat Gonzalo Boye, per tal de saber quins eren els seus plans i per poder pactar la detenció. Boye, però, s'hi va negar per encàrrec de Puigdemont: “No col·laboraré amb la detenció del meu client”, asseguren fonts coneixedores de la conversa. El que sí que és clar és que la vinguda de Puigdemont comptarà amb la mobilització de les entitats sobiranistes, ja que tant l’ANC com Òmnium s’han mostrat disposades a sortir al carrer per fer-li costat. De fet, l’Assemblea i també els CDR s’han conjurat per protestar contra la investidura d’Illa. Si hi ha detenció, cal veure si es manté la investidura. Rull no descarta ajornar el ple si Puigdemont no hi pot ser, tot i que no es preveu una suspensió sine die, ja que el marge per elegir un nou president i evitar eleccions anticipades és el 26 d'agost.

El retorn de Puigdemont i el suport d’ERC a Illa juntament amb els comuns, aboca l’independentisme a un nou xoc intern. Els retrets ja han començat aquest diumenge. En una entrevista a El Món, la presidenta dels juntaires, Laura Borràs, ha acusat els republicans de “canviar de bàndol” i de “sortir voluntàriament del bloc independentista”. A parer seu, han prioritzat el bloc “d’esquerres i ideològic” per davant de l’eix nacional, cosa que és una “mala notícia per al país”, a canvi d’un acord, segons ella, que només és una “declaració d’intencions” sobre el finançament. "L'única concreció és que Salvador Illa serà president", ha reblat.

stats