Extrema dreta

Gairebé apunyalat per un simpatitzant de Vox i multat amb 2.000 euros per dir-los feixistes

L'agredit ha declarat aquest dilluns en el judici contra l'ultra, imputat per un delicte d'amenaces amb arma blanca

3 min
Xavier Gil, l'home que va ser agredit per un simpatitzant de Vox

BarcelonaAquest dilluns ha arribat als jutjats un dels casos més surrealistes de tots els anys de Procés. Es tracta del cas de Xavi Gil, un home de 53 anys, que el 20 de juliol, en plena campanya de les eleccions generals, va ser atacat per un simpatitzant de Vox a Terrassa, que serà jutjat per un delicte d’amenaces amb arma blanca. L'ultra el va intentar apunyalar fins a quatre vegades després que Gil els digués “feixistes” quan passava pel davant de la carpa que havien habilitat en ple de centre de la ciutat. La sorpresa arribaria quan l'agredit va ser multat per la policia municipal amb 2.000 euros per un delicte d'odi. El motiu? “Mostrar actituds contràries a la dignitat personal i comportaments discriminatoris, especialment de naturalesa xenòfoba, racista, sexista o homòfoba”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gil confessa que és l'última cosa que s'esperava. "Mai m'hauria imaginat que després de patir una agressió que em podria haver matat acabés jo multat", etziba en conversa amb l'ARA. De fet, en una de les temptatives, l'ultra li va fregar la part esquerra del maluc amb la navalla, com consta en la denúncia que va interposar. La cosa no va acabar pitjor perquè l'atzar va fer que en aquell moment passés una patrulla de la policia municipal per davant de la Rambla Egara, on va succeir l'atac, que va poder reduir l'atacant.

Una hora després de posar la denúncia, l’agent que l'havia atès a la comissaria el va trucar i li va dir que havia de tornar perquè s'havia deixat uns papers per signar. El tràmit consistiria, però, en lliurar-li la multa. "No sé per què m'han posat la multa, però jo crec que la policia hauria d'ajudar a les persones que són agredides i no pas multar-les", critica Gil, que mig any després encara no se'n sap avenir.

"Només vaig dir la veritat: Vox són uns feixistes"

Després d'explicar que no coneixia de res l'agressor, reitera que la sanció que li han posat no té cap sentit: "Jo no he comès cap delicte. Només vaig dir la veritat i ho segueixo dient: Vox són uns feixistes". La portaveu de Vox a Terrassa, Alicia Tomàs, va condemnar els fets el mateix dia i va assegurar que el detingut no era ni militant ni simpatitzant de la formació i que si hagués tingut alguna relació amb el partit hauria estat expulsat immediatament.

Lògicament, Gil ha presentat un recurs perquè l'Ajuntament de Terrassa, que no s'ha presentat com a acusació particular com li va reclamar Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) de Terrassa, li retiri la sanció. Fonts del consistori assenyalen que estan pendents de resoldre el recurs. Marc Ferrer, portaveu de l'entitat, que el dia de l'agressió ja va convocar una concentració de protesta davant de l'ajuntament, revela que a ell també li van posar una multa pel mateix motiu. "Fa quatre anys em van sancionar pel mateix i em van retirar la multa al cap de dos anys i després de tres al·legacions", critica l'activista.

Concentració de suport a l'agredit per un simpatitzant ultra a Terrassa el 20 de juliol

Ferrer atribueix les sancions a la presència d'ultres a la policia local. "Hi ha algunes pomes podrides dins de la policia, alguns són simpatitzants de Vox perquè aquest partit parla de temes que només els hi poden passar agents del cos", exposa mentre lamenta que d'altres callin per "corporativisme". Aquest dilluns UCFR i La Traca, la coordinadora antirepressiva de Terrassa, han organitzat davant dels jutjats una concentració de suport amb Gil, que ha explicat el que va succeir aquell dia en la seva declaració. Ara el jutge haurà de decidir si segueix amb el procés o l'arxiva. 

stats