Política Procés 19/01/2023

L'independentisme reivindica unit la vigència del Procés però evidencia la seva divisió amb l'escridassada a Junqueras

Fins a 30.000 persones, segons els organitzadors, i 6.500, segons la Guàrdia Urbana, es manifesten contra la cimera hispano-francesa

3 min

BarcelonaQue la manifestació fos entre setmana, a primera hora del matí i en un ambient gèlid no ha impedit que milers de persones sortissin al carrer aquest dijous per protestar contra la cimera hispano-francesa. 30.000 persones, segons els organitzadors, i 6.500, segons la Guàrdia Urbana, han desafiat el fred per defensar que el Procés no s'ha acabat: s'han concentrat a les nou del matí a la Font Màgica de Montjuïc per expressar el rebuig a la trobada que es duia a terme entre el president francès, Emmanuel Macron, i el president espanyol, Pedro Sánchez, només uns metres més amunt, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), i que la Moncloa volia convertir en un símbol de la distensió a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, l'independentisme ha tornat a coincidir en un mateix objectiu –rebutjar que el conflicte s'ha acabat– després de mesos de distanciament, però això no ha evitat que tornessin a sorgir les discrepàncies estratègiques i els retrets que fa temps que s'arrosseguen. I un cop més, durant la concentració, qui ha rebut ha sigut Esquerra.

Si en la commemoració dels cinc anys de l'1-O, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell –aquest dijous també present a Montjuïc–, va rebre xiulades durant tot el seu discurs, aquest dijous ha estat el líder dels republicans, Oriol Junqueras, l'ase dels cops, malgrat que la major part de la mobilització ha transcorregut de forma tranquil·la. Al president d'ERC l'han escridassat una part dels assistents quan ha abandonat la concentració amb crits de "traïdor", "botifler" i "Puigdemont, el nostre president" –un lema, d'altra banda, constant durant la jornada–. "És una expressió minoritària de l'independentisme", ha reaccionat el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, hores més tard al ser preguntat per aquesta situació al Palau de la Generalitat.

Escridassada a Junqueras quan abandonava la protesta contra la cimera hispano-francesa

Abans de l'inici de la manifestació, Junqueras havia defensat la presència d'ERC a la protesta i alhora la presència d'Aragonès al MNAC per rebre els presidents espanyol i francès. "Defensarem els drets de Catalunya a dins i fora", ha dit, mostrant-se satisfet del rol d'amfitrió del president i fent una defensa aferrissada del diàleg amb l'Estat. Una interpretació ben diferent de la de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu: "Hi ha grans contradiccions en el partit del Govern. És llibertat d'expressió", ha afirmat en al·lusió als xiulets.

"Aquí no s'ha acabat res"

La màxima dirigent de l'Assemblea s'ha mostrat molt satisfeta per la gran mobilització i ha assegurat que el Procés és "ben viu": a parer seu, l'independentisme ha demostrat que encara té múscul al carrer aquest dijous. En la mateixa línia s'ha expressat el president d'Òmnium, Xavier Antich, que ha llançat una advertència al president espanyol: "Ens estem preparant per tornar-ho a fer". I Toni Castellà, del Consell de la República, ha sentenciat: "Avui Pedro Sánchez ha fet el ridícul: el Procés no s'ha acabat".

Per la seva banda, la líder de Junts, Laura Borràs, ha interpretat la cimera hispano-francesa com una "provocació" i, dirigint-se al president espanyol, ha dit que no vol "desjudicialització ni humiliacions públiques": "Volem la independència". També ha posat en valor que sigui una mobilització unitària, i ha celebrat el que considera una "rectificació" d'Esquerra després d'haver-se desmarcat de la manifestació de l'Onze de Setembre. Els republicans també han rebut crítiques de la CUP, que els ha acusat de posar una "pista d'aterratge" al PSOE a través d'una estratègia del diàleg que només ha servit, a parer del cupaire Carles Riera, per "desactivar" el conflicte. Ara bé, Riera ha volgut expressar també la seva discrepància amb la xiulada a Junqueras. En declaracions a Catalunya Ràdio ha dit: "Diferències, totes", però "no ens hem de confondre d'enemic".

Tensió amb els CDR

La concentració a la Font Màgica, que ha transcorregut sense incidents, s'ha escalfat amb la protesta convocada pels CDR just després. Unes 2.500 persones s'han dirigit al consolat francès i després a la plaça Sant Jaume i, al llarg d'aquest trajecte, hi ha hagut moments de tensió amb els Mossos d'Esquadra. La policia catalana volia evitar que els manifestants enfilessin la ronda de Sant Pere cap a la plaça Urquinaona i, en aquest moment, hi ha hagut empentes i cops de porra per impedir-ho. El vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona, ha sigut un dels colpejats, mentre la resta escridassava els agents.

Imatges de l'activista Jordi Pesarrodona al terra després d'un moment de tensió en la manifestació convocada pels CDR

Paral·lelament, l'exvicepresident del Parlament Josep Costa també ha denunciat una agressió dels Mossos d'Esquadra que li hauria provocat "lesions" a les dues mans. "El CAP ja ha notificat els fets al jutjat i ara hi vaig per posar una denúncia", ha anunciat en un tuit, on mencionava el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, com a responsable del dispositiu.  El grup parlamentari ha demanat la compareixença a la cambra catalana del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per aquestes actuacions policials contra manifestants.

stats