Òmnium fa pinya amb Borràs: "És una víctima més de l'operació d'estat contra l'independentisme"

Antich veu una "motivació política" en la causa contra la presidenta del Parlament per presumptes irregularitats a la ILC

4 min
Antich, amb la nova junta d'Òmnium

BarcelonaÒmnium mou fitxa i fa pinya amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que es troba a un pas del judici per presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En ple debat sobre la seva eventual suspensió com a diputada, tal com preveu el reglament de la cambra en cas de judicis orals per corrupció, Xavier Antich ha afirmat que la dirigent de Junts "és una víctima més dels milers que hi ha en aquesta operació d'estat contra l'independentisme, que té una magnitud i abast enorme". En la seva primera entrevista com a president de l'entitat, concedida a Catalunya Ràdio, Antich ha abonat així el relat que la mateixa Borràs i el seu grup defensen davant de les irregularitats investigades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un relat que incomoda ERC i la CUP, que eviten ara per ara posicionar-se sobre el futur de la presidenta de la cambra. Des de les files dels cupaires, el diputat Carles Riera ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que la militància de la formació anticapitalista "debatrà i decidirà" si cal apartar la presidenta del Parlament si se li obre judici. Fonts del partit han matisat just després que encara no s'ha obert el debat. "El tema és suficientment complex com perquè es comparteixi i se socialitzi amb la militància, però ara com ara no hi ha cap debat obert sobre la taula, ni cap decisió a prendre", han assenyalat aquestes fonts a l'ARA.

Tot i admetre que aquest cas té a veure amb qüestions que afecten la "gestió" de Borràs a la ILC i no amb les seves accions en defensa del Procés, Antich ha qualificat d'"evidència" que el procés judicial neix d'una "motivació política" per "erosionar" el moviment independentista. "Se li obren processos per ser una de les cares visibles del moviment", ha dit sobre la presidenta de Parlament. El president d'Òmnium, amb tot, ha volgut deixar clar que l'entitat està "al costat" seu perquè –ha insistit– la reconeix "com una víctima" de la causa general contra l'independentisme. Les declaracions d'Antich contrasten amb el fet que, en la seva última actualització ara fa sis mesos, Borràs no formava part del recompte de més de 3.000 represaliats del Procés elaborat per Òmnium i avalat i brandat per tots els partits independentistes, tal com va avançar l'ARA. Caldrà veure si l'hi afegeix després del posicionament expressat aquest dijous per Antich.

Sigui com sigui, el suport públic i explícit d'Òmnium, que també ha reclamat "unitat antirepressiva davant" davant de les "envestides de l'Estat", redobla la pressió sobre ERC i la CUP per posicionar-se en cas d'obertura de judici oral contra Borràs, un fet que podria ser imminent. Segons l'article 25.4 del reglament del Parlament, i sempre que es consideri que la causa al TSJC està vinculada a la corrupció, Borràs hauria de ser suspesa de drets i deures. Aquest dimarts, però, ella mateixa va afirmar que no s'hi sent interpel·lada i va demanar a republicans i cupaires que facin pinya per no aplicar el polèmic precepte, que considera que "vulnera" la presumpció d'innocència. Per ara ni els uns ni els altres gosen mullar-se, i els dos grups s'han imposat prudència, conscients de les contradiccions a les quals els aboca aquest cas.

Tardà avisa que és un "terreny perillós"

Un bon exemple d'això és la reacció que l'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà ha tingut també a Catalunya Ràdio just després de l'entrevista d'Antich. "Pot haver-hi la temptació per part d'algú de voler barrejar la repressió espanyola omnipresent i, tal vegada, comportaments no correctes per part de Laura Borràs", ha advertit, i ha afegit que aquesta situació és un "femer" i suposa entrar en un "terreny perillós". "O ens desempalleguem de segons quins prejudicis o no farem el camí pla", ha conclòs, després d'admetre que li hauria agradat que el president d'Òmnium "anés una mica més enllà" en la seva valoració del cas que afecta la presidenta de Parlament. Des de les files de Junts, per contra, han aplaudit les paraules d'Antich. El diputat Francesc de Dalmases les ha compartit a Twitter en una publicació en què considera que el president d'Òmnium ha "emmarcat perfectament" el cas de Borràs. També la consellera d'Universitats, Gemma Geis, en una entrevista a l'Ara, ha defensat que la presidenta del Parlament "no gaudirà d'un procediment judicial just". "Haurem de fer tots pinya i haurem d’estar doncs absolutament reconeixent aquesta manca de garanties i aquesta manca de neutralitat", ha dit.

A diferència del cas que afecta la presidenta del Parlament, Antich ha preferit marcar distància amb les discrepàncies al voltant de la taula de diàleg amb el govern espanyol, només reivindicada per ERC. Després de qualificar d'"inquietant" que "els instruments que hi ha sobre la taula siguin ridiculitzats per altres parts", ha considerat que l'espai de negociació política amb la Moncloa és un "útil en la mesura que aplegui consensos molt plurals i tan amplis com siguin possible". "Tots els instruments poden ser útils i son legítims, però han de ser compartits dins el moviment independentista", ha afegit, posant la mateixa condició per a una eventual recuperació de la via unilateral.

Els consensos, en definitiva, han estat l'element central del seu discurs durant l'entrevista, en la qual també ha cridat els partits i la societat civil a "rearmar-se" des de tots els àmbits per blindar la immersió a les escoles. El mateix dia en què ERC, Junts, els comuns i el PSC han presentat una proposta per reformar la llei de política lingüística, Antich ha refermat que en la defensa del model actual no hi ha "desercions". Tampoc per part dels socialistes, malgrat que defensin una flexibilització de la immersió. "Mentre no es demostri el contrari", ha dit, "donem per suposat que el PSC no surt d'aquest consens".

stats