Jaume Guardiola: "El Procés ha d'acabar amb un nou Estatut"

President del Cercle d'Economia

2 min
Jaume Guardiola president del Cercle d'Economia

BarcelonaEl president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola (Barcelona, 1957) ha presentat la nota de l’entitat defensant l’amnistia.

En què pot millorar l’economia?

— Tot el que sigui avançar cap a un retrobament ajudarà l’economia. L’ambient de previsibilitat i tranquil·litat de la vida institucional ajuda al creixement econòmic i a captar inversions que es van perdre.

Aposten per un nou Estatut.

— [El Procés] Ha d’acabar amb un nou Estatut perquè en tenim un que no està referendat per la ciutadania. I tard o d’hora s’hauria d'esmenar, com també s’ha de resoldre el model de finançament. En un Procés que ha partit Catalunya, es tracta de trobar un encaix territorial que doni satisfacció a la major part dels catalans. Potser no serà el pla A per a tothom, però sí un pla B amb una gran majoria al darrere. I s’ha de buscar un acord que duri generacions, com va ser la Transició.

Per què no un referèndum sobre la independència?

— Perquè no és viable, no cap a la Constitució. Es necessita una aposta pel realisme, perquè si no el país el tenim en un interinatge que no és bo per a ningú.

I demanen que es renunciï a la unilateralitat. Com?

— No ens hi posem amb si ha de ser explícit com la carta que va fer ERC amb els indults, o si ha de ser més tàcit. El que diem és que és incompatible demanar l’amnistia i fer reafirmacions d’unilateralitat. Ens sembla tan obvi que ens sobta que encara es discuteixi. Es tracta d’una solució política a un problema latent que afecta líders independentistes però també molta altra gent amb causes pendents. La unilateralitat significa sortir de la llei.

Amb els indults hi va haver certa complicitat sobretot de l’empresariat català i també una part de l’espanyol. En canvi, això no ha passat amb l’amnistia.

— Els indults eren més senzills. El suport de l’empresariat no va arribar de forma immediata, però avui és molt difícil trobar algú del món empresarial que no digui que van ser molt útils per desinflamar la situació. Ara l’amnistia és una decisió més transcendent. Implicar al PP seria molt important i fer-ho sense el PP té riscos, especialment quan l’objectiu hauria de ser resoldre el model territorial.

Diuen que "ni el passat ni els seus protagonistes han de ser lloses". Estan demanant cares noves?

— Els ànims després de tot el que ha passat han de ser nous. I el que això representi en les cares dels actors polítics els pertoca decidir-ho a ells.

¿Estava clar des del principi que volien fer una nota defensant l’amnistia?

— Per a alguns sí, d’entrada, i per a uns altres, no. I hi ha hagut transaccions per arribar a aquesta proposta.

L’amnistia està generant una tensió política evident. ¿Hi haurà un ambient procliu després per generar reformes tan importants com la del finançament?

— Nosaltres empenyerem tant com puguem perquè així sigui.

stats