Judicialització
Política Procés 07/04/2022

El TC ordena reobrir el cas del menor atropellat pels Mossos en les protestes postsentència

L'alt tribunal conclou que es va vulnerar el dret del noi a una tutela judicial efectiva

ARA
2 min
Mobilització a Tarragona contra la sentència

El Tribunal Constitucional ha ordenat que es reobri el cas del menor que va ser atropellat per una furgoneta dels Mossos d'Esquadra a Tarragona el 16 d’octubre del 2019, en les protestes postsentència del judici de l'1-O. L'alt tribunal reconeix que s’ha vulnerat el dret fonamental a la tutela judicial efectiva, tal com ha avançat El Món, i revoca, d'aquesta manera, la interlocutòria d’arxivament de la causa. I és que el procediment judicial es va tancar sense que el jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona practiqués cap de les proves sol·licitades, i posteriorment l'Audiència de Tarragona també va descartar desautoritzar el jutjat d’instrucció i va mantenir l’arxivament de la causa.

Ara el TC ha ordenat al jutjat número 1 que reobri el cas i faci les actuacions pertinents perquè la instrucció sigui respectuosa amb els drets fonamentals de la víctima, tal com reclamava la defensa del jove en el recurs. En aquest sentit, l'advocat Pere Grau, de Juristes per la República, ha exigit que es practiquin les diligències que es van deixar de banda, com ara quantificar les lesions i les possibles seqüeles amb un informe forense, identificar el conductor de la furgoneta i el responsable de l’operatiu i citar-los a declarar, a més d'escoltar la versió del noi, que no va poder ni explicar-se. De fet, la resolució critica que l’arxivament de la causa se sustentés només en l’informe policial del cos al qual pertanyen els agents involucrats en l'atropellament.

Els fets es remunten a les mobilitzacions que hi va haver a Tarragona el tercer dia de les protestes contra la sentència del Procés. Aquell dia, els Mossos van desplegar un fort dispositiu davant la Subdelegació del govern espanyol de la capital, i com en dies anteriors hi va haver enfrontaments entre els manifestants i la policia. Per dificultar l'avenç dels agents antiavalots, els manifestants van moure contenidors sobre la calçada per fer-los servir de barricada. Per dispersar els congregats, els agents van apartar-los amb les furgonetes, però un dels vehicles policials va envestir un noi de disset anys per darrere quan fugia de la zona. Arran de l’impacte, el menor va patir un traumatisme cranioencefàlic i diverses fractures i va ser traslladat a l’Hospital Joan XXIII, on va estar ingressat cinc dies, primer a l’UCI i després a planta.

stats