Política 19/06/2014

La policia espanyola vigilarà les banderes republicanes en la desfilada de Felip VI

Agafant-se a la llei Corcuera, els agents podran impedir el pas als ciutadans amb símbols antimonàrquics per evitar aldarulls

Europa Press / Ara
2 min
Un home sosté dues banderes republicanes al sostre de l'accés al metro a la Puerta del Sol / EFE

MadridLa Policia Nacional ha donat instruccions als agents perquè extremin les precaucions aquest dijous per evitar aldarulls entre monàrquics i republicans durant la desfilada que es farà després de la proclamació de Felip VI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I això pot incloure la confiscació de banderes o símbols republicans si consideren que poden desencadenar aldarulls.

Segons han explicat fonts policials a Europa Press, la direcció general de la Policia estatal ha consultat amb el seu gabinet jurídic i ha conclòs que els agents poden decidir, amb discrecionalitat i en cada cas, si barren el pas a persones que portin símbols republicans o ve si confisquen aquests símbols. Només necessiten basar-se en la llei sobre protecció de la seguretat ciutadana aprovada l'any 1992 (la 1/92, com en diuen els agents de policia en el seu argot, o 'llei Corcuera', com se la va anomenar en el seu moment, pel nom del ministre del PSOE que la va impulsar).

Com que se suposa que aquest dijous a Madrid hi haurà al carrer, almenys a la zona de la desfilada, una gran majoria de persones favorables al rei i a la monarquia, la policia pot considerar que la presència de persones contràries a aquesta institució podria derivar en un problema de seguretat i ordre públic.

Fonts policials matisen que no s'ha donat –i menys per escrit– la instrucció expressa de retirar les banderes republicanes, però sí que s'ha posat en alerta màxima els agents, de la mateixa manera que es fa habitualment en casos de grans aglomeracions, com ara esdeveniments esportius, en els quals es manté la separació entre aficions rivals. Aquest procediment és el que ha derivat moltes vegades en la confiscacions d'estelades.

Felip VI recorrerà després de la seva proclamació al Congrés els principals carrers del centre de Madrid, com són la carrera de San Jerónimo, el passeig del Prado, el carrer Alcalá, la Gran Via, la plaça d'Espanya, el carrer Bailén i la plaça d'Orient. En tots aquests punts, la policia preveu l'assistència de multitud de persones simpatitzants de la monarquia.

El desplegament policial dissenyat pel ministeri de l'Interior estarà format per 7.000 efectius entre Policia i Guàrdia Civil, si bé la seguretat durant el recorregut a peu de carrer recaurà especialment sobre els prop de 2.000 agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) desplegats per a l'ocasió.

Així seran les primeres hores de Felip VI

stats