Política 30/06/2012

El moviment crític Avancem arrenca demanant una renovació a fons de l'esquerra nacional

Pere Navarro, Joan Ridao i Dolors Camats assisteixen a l'acte constituent juntament amb nombrosos representats de moviments socials

Pere Martí
2 min
Pere Navarro i Joan Ridao, aquest matí / MANOLO GARCIA

Sant Feliu de CodinesEl moviment Avancem, liderat pel socialista crític Joan Ignasi Elena, ha arrencat aquest matí amb un acte a Sant Feliu de Codines, on han assistit unes duescentes persones. Entre elles, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, l'exdiputat d'ERC Joan Ridao, i la portaveu d'ICV, Dolors Camats, que han volgut avalar un moviment que neix per bastir una aliança de progrés que sigui una alternativa a l'hegemonia de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte l'ha obert Marta Junqué, membre d'Avancem, que ha explicat que el moviment neix per unir tota la gent de "l'esquerra nacional" amb l'objectiu "no d'ocupar les cadires del poder" sinó per transformar "les formes" de fer política. A continuació han saludat els representants els partits convidats. Pere Navarro ha fet una crida a la unitat de l'esquerra, en un missatge en clau interna del PSC. Així, ha advertit que "els poderosos" volen l'esquerra dividida i per això ha demanat que Avancem discuteixi "sobre tot allò que ens uneix i no el que ens separa. I en to d'advertència, els ha convidat a anar més enllà de "documents maravellosos" i passar a l'acció, paraules que han estat interpretades com una crítica pels promotors d'Avancem.

En un to molt diferent, Joan Ridao, ha reivindicat la vertebració d'un gran centreesquerra nacional "potent" que sigui l'aternativa al centre dreta nacional que segons ell representa CiU. Però el dirigent republicà ha condicionat la seva existència a la superació del federalisme, perquè si "no hi ha ningú a l'altre banda que es vulgui federar, no serveix de res". Per la seva banda, Dolors Camats, que ha excusat la presència de Joan Herrera, ha explicat que el repte de l'esquerra és fer "creïble" que hi ha una alternativa a la dreta en un moment de crisi que va titllar d'"efectes dramàtics" per a la gent.

stats