Política 10/05/2019

El PSC homenatja l'"amic de Catalunya" que va habilitar el seu discurs federal

Iceta reivindica Rubalcaba com un defensor del diàleg per resoldre el conflicte amb l'Estat

Marc Toro
2 min
EL primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l'alcaldable socialista a Barcelona, Jaume Collboni, aquest divendres a l'acte d'homenatge a Rubalcaba a Nou Barris

BarcelonaEl dol del socialisme per la mort aquest divendres d'Alfredo Pérez Rubalcaba és especialment significatiu en el cas del PSC. El paper de l'exsecretari general del PSOE, amb qui Miquel Iceta mantenia una bona sintonia política i personal, va ser cabdal el 2013 per al naixement de la Declaració de Granada, l'acord que, en ple inici del procés sobiranista, habilitava el discurs federalista dels socialistes catalans, tal com ho ha defensat aquest vespre el primer secretari del PSC en un improvisat acte d'homenatge a Nou Barris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Molt emocionat, i en un breu discurs a la plaça Ángel Pestaña, on inicialment s'havia de celebrar un míting de campanya amb la presència de Pedro Sánchez, Iceta ha demanat als prop de 800 assistents que recordin Rubalcaba no només com "l'home que va ser decisiu amb la derrota d'ETA", que va ser mestre, ministre, catedràtic i militant antifranquista, sinó també com l'home "que va saber que havíem de dialogar i fer política per resoldre un problema polític" i que va "unir el socialisme espanyol" al voltant de l'aposta federal. "Com un amic de Catalunya", ha sentenciat.

Els missatges de record dels dirigents del partit, de fet, coincideixen aquest divendres en destacar els esforços de Rubalcaba, negociador de l'Estatut, per entendre el malestar dels catalans des que el Tribunal Constitucional va retallar, precisament, la llei catalana. L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha posat en valor el compromís de Rubalcaba amb "diàleg" i la "convivència" a l'Estat, i l'expresident de la Generalitat José Montilla s'hi ha sumat amb unes declaracions als mitjans posteriors a l'acte: "Rubalcaba sempre buscava solucions als problemes", ha afirmat, reivindicant el llegat del socialista com a "contrapunt" d'aquells que ara volen "eixamplar" el conflicte.

La Declaració de Granada és, però, el llegat que més recorden molts al PSC, sobretot pel moment en què es va produir, quan els barons més jacobins del PSOE preferien fer seguidisme de la dreta recentralitzadora. "Tot i que va ser difícil, va aconseguir girar-los cap a una posició suficientment unitària sobre el federalisme i nosaltres vam poder tenir discurs aquí", explica un càrrec del partit. "Es va mantenir en punt d'equilibri, i per això li devem una mirada més oberta que la d'altres dirigents", afirma un altre.

Aquella aposta decidida en la defensa de la via federal és la que el PSC -i, tot i que amb matisos, el PSOE- ha mantingut des de llavors com a solució a la manca d'encaix de Catalunya a Espanya, i la que Iceta voldria canalitzar si finalment aconsegueix convertir-se en president del Senat. Amb tot, la campanya de les municipals i europees del PSC ha quedat suspesa en senyal de dol fins el dia de l'enterrament de Rubalcaba, i aquest dissabte el partit obrirà a partir de les 09:30 hores un llibre de condolences a la seva seu del carrer Pallars.

stats