Política 08/02/2016

Iceta atribueix a un "error de picatge" que el PSOE parlés d'incloure "mínimament" el concepte d'estat federal

El líder del PSC defensa que Espanya ha de ser un estat federal "amb tots els ets i uts" i considera que Catalunya està inclosa en la proposta de govern de Pedro Sánchez

Sara González
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb Carme Chacón, Eva Granados i Antoni Balmón. RAFA GARRIDO / ACN

BarcelonaUn "error de picatge". Així ha valorat el líder del PSC, Miquel Iceta, que el document de proposta de govern del PSOE parlés inicialment de desenvolupar el concepte d'Estat federal "almenys mínimament", una afirmació que ha estat posteriorment esmenada. El primer secretari dels socialistes catalans ha subratllat que Espanya ha de ser un estat federal "amb tots els ets i uts" i que, per tant, la reforma constitucional en aquest sentit s'haurà de fer "molt més que mínimament". I és que justament van ser els socialistes catalans, de la mà de l'ex primer secretari del PSC Pere Navarro, els precursors d'aquest projecte per trobar un encaix de Catalunya dins d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un intent de treure ferro a la presumpta errada, Iceta ha lamentat durant la seva intervenció en la reunió interparlamentària del PSC que hi hagi qui pretengui "minimitzar" la proposta de programa de govern que Pedro Sánchez ha posat sobre la taula per intentar teixir un acord de governabilitat. Al seu parer, no és cert que el document no inclogui cap proposta específica sobre Catalunya. Al contrari, assegura que està contemplada "en els 43 punts". Els dos exemples més clars, ha dit, són que es parla de reformar el sistema de finançament –objectiu pel qual la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ja ha avançat que s'ha creat un grup de treball– i de reformar la Constitució. Els socialistes catalans se senten tan identificats amb la proposta de Sánchez que Iceta ha anunciat que faran un acte públic a Barcelona per donar-lo a conèixer. El líder del PSC també ha celebrat que des del PSOE s'hagi apostat per dialogar amb tothom i ha celebrat que Sánchez hagi fet "més pel diàleg en una setmana" que Mariano Rajoy "en quatre anys".

La líder del partit al Congrés, Carme Chacón, per la seva banda, ha advertit que del resultat de les eleccions del 20-D es desprèn que els ciutadans "no han donat la raó del tot a ningú" i que, per tant, ningú pot pretendre "imposar al 100%" el seu programa. Tot un missatge adreçat als partits, i especialment a Podem, que a hores d'ara dialoguen amb el PSOE per intentar forjar un acord de govern. De fet, i davant el veto de Podem a un pacte on també hi hagi Ciutadans, Chacón ha recordat que "cap partit per si sol té prou força, però que tampoc la tenen dos". Segons ella, calen almenys tres formacions per garantir una majoria estable que vagi més enllà de la investidura.

stats