Política 02/06/2015

El PSC i ICV denuncien un "atemptat contra l'autonomia local" en una nova llei òmnibus

Els dos partits demanen un dictamen al Consell de Garanties sobre la llei de simplificació administrativa, que permet al conseller suprimir serveis dels ajuntaments amb dificultats financeres

Roger Tugas
2 min
La diputada del PSC Alícia Romero i el diputat d'ICV-EUiA David Companyon, al Parlament. / @socialistes_cat

BarcelonaLa diputada del PSC Alícia Romero i el diputat d'ICV-EUiA David Companyon han presentat aquest dimarts una petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei de simplificació administrativa, que s'ha tramitat per la via d'urgència al Parlament i que consideren un "atemptat contra l'autonomia local". Els dos partits critiquen que la norma suposa una nova llei òmnibus, ja que en modifica de cop moltes altres de molts àmbits -alguns, asseguren, sense massa relació amb l'activitat economica- i sense un debat profund a la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, denuncien que la llei permet que una comissió presidida pel conseller d'Economia decideixi que un ajuntament amb dificultats financeres deixi de prestar alguns serveis i, a la vegada, permet que es puguin iniciar activitats econòmiques només comunicant-ho a l'administració i sense el permís de l'ajuntament. Si l'informe preceptiu de l'administració triga més de 10 dies a arribar, a més, ja no es pot aturar l'activitat si el risc que genera no és molt elevat.

Sense el seguiment de l'ajuntament, opinen, els petits emprenedors sense grans equips d'assessors poden tenir dificultats per garantir un correcte compliment de la normativa, cosa que suposa un "veritable risc d'inseguretat jurídica". A més a més, el PSC i ICV-EUiA critiquen que una esmena de CiU pretén que el conseller pugui modificar amb una simple ordre el llistat d'activitats subjectes a aquesta regulació.

Així, Romero denuncia que "es pretén desregularitzar l'activitat econòmica atemptat contra l'autonomia local" i recorda que una reforma del tripartit ja permet que "un 85% de les activitats econòmiques s'iniciïn pel tràmit ràpid". Al seu torn, Companyon lamenta que la llei "obliga a la intervenció mínima dels municipis en l'activitat econòmica" i està "feta a mida dels lobis, especialment l'hoteler", ja que dificultaria la possibilitat d'aprovar moratòries d'hotels. "És una adaptació per part de CiU de la LRSAL [la llei estatal dels governs locals] i se situa en l'aspectre ideològic del PP", insisteix el diputat d'ICV-EUiA, que retreu a ERC el seu suport al text.

stats