Política 03/03/2023

La pinça PSC-Junts clava un cop a la renda bàsica universal del Govern

Malgrat la nova derrota parlamentària de l’executiu, els pressupostos s’aprovaran el 10 de març

4 min
Imatge de la comissió d'Economia del Parlament.

BarcelonaEl PSC i Junts per Catalunya s'han aliat aquest divendres per infligir una nova derrota parlamentària al Govern. A la comissió d'economia del Parlament han sumat els seus vots per aprovar una esmena socialista als pressupostos que tomba el pla pilot sobre la renda bàsica universal que volia implementar el Govern aquest any. Per aconseguir-ho, també han comptat amb els vots de Cs, el PP i Vox. Aquesta votació no posa en risc que els pressupostos de la Generalitat siguin aprovats definitivament el 10 de març, però sí que evidencia fins a quin punt és fràgil l'aliança pels comptes que van firmar ERC, el PSC i els comuns. D'aquí una setmana Catalunya tindrà nous comptes, però el Govern torna a quedar avisat que no tindrà una majoria parlamentària sòlida per governar sense sobresalts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'ERC feia dies que es pressionava el PSC perquè fes marxa enrere amb l'esmena i acceptés la implementació del pla pilot. L'argument republicà era que, si feien el contrari, estarien incomplint el pacte de pressupostos en què tots els firmants –Esquerra, socialistes i comuns– es comprometien que el "contingut" dels comptes no es veiés "alterat" durant la seva tramitació al Parlament. Aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'havia mostrat "absolutament convençut" que el PSC no tensaria les costures del pacte. Finalment, però, els socialistes han volgut marcar perfil i tornar a condemnar l'executiu a un nou revés a la cambra, argumentant que no anaven en contra de l'esperit de l'acord.

La votació en contra del pla pilot té més de simbòlica que d'efectiva. És a dir, als pressupostos no hi havia cap partida específica per a la renda bàsica universal, sinó una referència genèrica que s'aplicaria un "pla pilot" per explorar si tindria sentit en el futur implementar una prestació així. Es parlava d'una assignació de 800 euros a un determinat grup de població –que no es definia– i no es recollia quina despesa específica s'hi destinaria: s'hi deia només que el Govern hi donaria "la dotació econòmica necessària". Per què té un simbolisme important, doncs, la votació? Perquè és la nova manera que ha trobat el PSC de desgastar l'executiu de Pere Aragonès malgrat haver tancat un pacte pressupostari. Aquest pla pilot era un projecte pactat amb la CUP del qual el Govern havia fet molta bandera i que ara veu com se li desinfla al Parlament.

I ara què? ERC ha demanat que l'esmena es torni a votar divendres vinent i reclama als socialistes que recapacitin, però això difícilment passarà. Sigui com sigui, des de l'executiu es neguen a donar per acabat el projecte. "Avui la renda bàsica universal no ha mort", assenyalen des del Palau de la Generalitat. El que per ara no té resposta és com es mantindrà en vida, tenint en compte que hi ha un mandat clar del Parlament per frenar-la. Un aliat del Govern és que, com que la seva inclusió als pressupostos era tan ambigua, encara podria buscar l'escletxa per no haver d'enterrar del tot el projecte. Sobretot perquè ja hi ha una certa estructura al darrere, com per exemple l'oficina que tenia l'encàrrec d'implementar el pla pilot.

Tripartit o sociovergència?

El desenllaç de la votació ha fet aflorar de nou els retrets, sobretot entre Junts i ERC, els dos exsocis de govern. El diputat Joan Canadell ha acusat els republicans d'haver renunciat a la independència per aprovar els pressupostos amb el PSC i fer un "triple tripartit" a "Madrid, Catalunya i Barcelona". Raquel Sans (ERC) s'ha defensat de les acusacions dient que el que hi ha és una "sociovergència real" com la que precisament avui ha tombat el pla pilot de la renda bàsica.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, aquest divendres al Parlament.

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha recordat que "des del primer dia" de les reunions per als pressupostos el seu partit va avisar que no hi estava d'acord. Durant les negociacions, els socialistes van criticar el Govern per no compartir amb ells tota la documentació, especialment la llei d'acompanyament dels pressupostos, que és on s'inclou la referència al pla pilot per a la renda universal. El clima de desconfiança ha estat una constant en la relació entre socialistes i republicans. Ara, el PSC s'agafa a aquest fet per explicar la seva esmena. "Com que aquest text no estava aprovat amb el nostre acord, suprimim aquesta assignació", ha exposat Romero: "No es pot pretendre colar algunes coses per la porta del darrere".

Tot a punt per a la votació final

Malgrat que el pacte pressupostari ha fet aigües amb la renda bàsica universal, sí que ha funcionat relativament bé la resta de la jornada parlamentària. Per exemple, amb els vots d'ERC, el PSC i els comuns s'han tombat totes les esmenes de Junts que volien accelerar una mica més els macroprojectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o la carretera B-40. També han tombat les propostes fiscals dels juntaires, com per exemple la deflactació de l'IRPF. Així doncs, els pressupostos i la seva llei d'acompanyament han quedat aprovats en comissió aquest divendres, i el divendres de la setmana que ve es farà l'aprovació definitiva al ple del Parlament. Catalunya, llavors, tindrà nous pressupostos, però encara no tindrà una majoria parlamentària sòlida que doni estabilitat a l'executiu en el futur.

La queixa de la Taula del Tercer Sector

La notícia ha sorprès la Taula del Tercer Sector quan, precisament, mantenia una reunió de treball amb dirigents de Junts (Turull i Borràs, entre d’altres) per tractar sobre iniciatives socials parlamentàries dins de les rondes que l’entitat manté amb els grups del Parlament, el Congrés o l’Eurocambra. En el decurs de la trobada, convocada des de feia dies, els postconvergents havien plantejat el seu desacord amb el pla pilot de la renda bàsica, però no ha estat fins a la recta final que la delegació de la Taula, encapçalada per la seva presidenta, Francina Alsina, s’han assabentat de l’aliança amb els socialistes quan els mitjans de comunicació han començat a enviar alertes i missatges a les xarxes.

Païda la "sorpresa", l’entitat ha reclamat a PSC i Junts que es replantegin el seu rebuig a un pla pilot que consideren "indispensable" per explorar noves fórmules per donar resposta a l’emergència social que fa que la taxa de pobresa a Catalunya estigui per sobre del 20% de la població des de fa 15 anys i actualment ja s’acosti al 25%. De fet, la Taula no defensa la implementació de la renda bàsica sinó buscar possibles alternatives a l’actual sistema de prestacions amb molts condicionants que s’ha demostrat que no funciona, exposa la vicepresidenta de la Taula, Sira Vilardell, que lamenta que es qüestioni un pla pilot sobre "pobresa i drets socials" però no cap dels que es fan en educació o salut. "Al final el principal perjudicat és la ciutadania", argumenta.

stats