POLÍTICA
Política 02/07/2014

Lucena (PSC): "L'estat de salut de l'autogovern és el més elevat de la història contemporània"

El portaveu dels socialistes catalans al Parlament recrimina al president del Consell Assessor per a la Transició Nacional que consideri que l'autogovern està en una situació d'"enorme precarietat"

M. Colomer
2 min

Barcelona"L'estat de salut actual de l'autogovern és el més elevat que ha tingut aquest país almenys en la història contemporània". El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha recriminat amb aquest argument al president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, que hagi parlat de la situació d'"enorme precarietat" de l'autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Viver i Pi-Sunyer ha comparegut aquest dimecres en la comissió parlamentària d'estudi del dret a decidir, que recuperava l'activitat després de mesos aturada, en què ha presentat els últims informes elaborats pel CATN. I ha estat allà on Lucena ha deplorat que "afirmacions d'aquesta contundència", sobre la precarietat de l'autogovern, "no se sustenten". "No les utilitzem com un dogma de fe, perquè això que diu vostè no és veritat". Ho deia per després reivindicar el text estatutari aprovat el 2006, i escapçat quatre anys després pel Tribunal Constitucional.

Lucena es queda sol

Però l'afirmació de Lucena no només no ha passat desapercebuda, sinó que el mateix Viver i Pi-Sunyer i els grups parlamentaris, excepte PP i C's que es van autoexcloure de la comissió, i la mateixa presidenta del Parlament i de la comissió l'han rebatut. "És la meva posició enfront de la seva. Em fa l'efecte que malgrat formalment l'Estatut del 2006 ens donava un autogovern sobre el paper més ampli, a la pràctica això no ha estat així, entre altres coses perquè la sentència del TC ho va desactivar", ha replicat Viver i Pi-Sunyer. El president del CATN encara ha anat més enllà i ha parlat d'un procés de "recentralització brutal" els últims quatre anys gràcies a la sentència del TC.

"L'autogovern està en una situació d'enorme precarietat. Ho mantinc", li ha etzibat Viver i Pi-Sunyer. També el portaveu d'ICV-EUiA a la comissió sobre el dret a decidir, Jaume Bosch, ha considerat que "si la majoria de partits d'aquesta cambra no consideressin que l'autogovern no està en precari, segurament aquesta comissió no existiria". "S'estan carregant l'autogovern. No sé què més cal per veure-ho", ha asseverat Bosch. "No seriem on som si l'statu-quo avui no estigués en reculada", hi afegia el portaveu de CiU en la comissió, Oriol Pujol.

De Gispert se suma al retret

La presidenta del Parlament i de la comissió, Núria de Gispert, no s'ha pogut estar de comentar també l'afirmació de Lucena. Mentre acomiadava la sessió d'aquest dimecres de la comissió, De Gispert ha fet un repàs de l'autogovern des de l'aprovació de l'Estatut del 1979 per constatar la involució dels últims anys.

"No és que hi hagi un autogovern precari ara, és que va començar el 2000. I no hem remuntat, al contrari, anem enrere. Moltes de les competències que ja no es discutia que Madrid pogués intervenir, ara les intervenen", ha etzibat De Gispert, que ha afegit: "La realitat és que hi ha una reculada, perquè sinó no estaríem així".

stats