Política 30/09/2019

El PSC, sobre la moció de censura: "Ja tenim les gesticulacions de Torra, no necessitem les de Ciutadans"

Els socialistes titllen la proposta de Roldán "gest estèril" però no aclareixen què votarien

Ruth Pérez Castro
2 min
El PSC veu un "gest estèril" la moció de censura a Torra proposada per Cs però no aclara el seu posicionament

BarcelonaDesprés d'un cap de setmana frenètic, des de divendres amb la convocatòria del consell nacional fins diumenge amb la celebració de la Festa de la Rosa a Gavà, els socialistes donen per engegada la precampanya de les eleccions del 10 de novembre amb una premissa clara: "Només el PSOE podrà treure Espanya del bloqueig".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és un mantra que es comparteix tant a Madrid com a Barcelona al·legant la "incapacitat de la dreta i l'esquerra de poder fer avançar el país" i apostant per "mà dura" amb l'independentisme –com va fer constar el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, diumenge des de Gavà–. I d'altra banda, el PSC valora l'entrada de la CUP al taulell de joc estatal i considera que "evidencia que els anticapitalistes marquen l'agenda de l'independentisme".

"El bloc independentista està sotmès al marc que dibuixa la CUP", ha assegurat aquest dilluns el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, que tot i això s'ha mostrat prudent a l'hora de valorar quins efectes tindrà la incidència dels anticapitalistes per primera vegada als comicis espanyols. Ara bé, des del PSC creuen que la presentació dels anticapitalistes podria arribar a fragmentar el vot independentista.

La moció a Torra, un "gest estèril"

"És un gest buit sense cap mena de contingut. És un gest estèril", ha dit el secretari d'organització del PSC en referència a la proposta que diumenge va llançar la cap de l'oposició al Parlament, Lorena Roldán, d'impulsar una moció de censura contra el president, Quim Torra, pel seu suport als activistes del CDR empresonats. "Els deuen anar molt malament les enquestes per haver de gesticular d'aquesta manera tan atronadora", ha etzibat Illa, que ha insistit que a Catalunya "ja hi ha les gesticulacions de Torra, no calen també les de Ciutadans", sinó que, el que cal, ha dit, són "solucions".

"Ciutadans ha marxat de Catalunya, la senyora Arrimadas va abandonar Catalunya", ha dit el socialista, que tot i que ha assegurat que Torra "és un mal president", ha admès que "hi ha un tros fins a haver-lo de censurar i detenir". Sigui com sigui, els socialistes no han volgut aclarir quina seria la seva posició de cara a una hipotètica moció de censura contra el president del Govern i han cridat a "esperar els moviments de Cs", als quals han recriminat que no se'ls hagin adreçat. "No hi donem cap mena de credibilitat", ha conclòs Illa, en al·lusió a les paraules de Roldán.

L'amenaça del 155

"Quan governava el PP vam tenir un referèndum 'fake' i una proclamació d'independència", ha recordat Illa, que ha refermat que amb els socialistes al capdavant de l'executiu estatal "saben en quins supòsits s'han d'aplicar les lleis i en quins no", en una clara al·lusió a l'amenaça de Sánchez d'aplicar el 155 com a possible mesura dissuasòria per als independentistes.

En qualsevol cas, Illa s'ha manifestat en sintonia amb les declaracions que aquest matí ha fet la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i ha reiterat que no es donen les condicions per a l'aplicació del 155. "Quan governen els socialistes hi ha magarrufa de Torra, però no passa d'aquí", ha destacat. Ara bé, els socialistes han cridat a la "serenor i al civisme" de cara a demà durant la celebració del segon aniversari de l'1-O. "Demanem respecte, convivència i reconeixement de la pluralitat", ha indicat Illa.

stats