EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 12/01/2014

PSE deplora que el PNB fes de 'palmero' de Sortu a la marxa de Bilbao

Nega que la manifestació fos a favor dels drets humans, l'acord i la pau, i l'emmarca en l'ofensiva abertzale per reclamar l'amnistia als presos d'ETA

Ara / Efe
2 min

Sant SebastiàLa portaveu del PSE-EE, Idoia Mendia, ha afirmat avui que el PNB va ser el 'palmero' de Sortu en la manifestació unitària de Bilbao i ha demanat al lehendakari, Iñigo Urkullu, que aclareixi si està disposat a respondre a la demanda d'unitat nacionalista llançada per l'esquerra abertzale. En una roda de premsa celebrada a Bilbao, la portaveu dels socialistes bascos ha ressaltat que la marxa "no va ser ni per la pau, ni pels drets humans, ni per als acords", sinó que es va tractar de "la mateixa manifestació" que es porta a terme tots els mesos de gener "per reclamar amnistia i donar suport als presos d'ETA".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "diferència", però, és que aquest cop "hi era el PNB". Davant la demanda d'"unitat" feta per Sortu al PNB, la portaveu del PSE-EE ha considerat que el lehendakari ha d'aclarir si està disposat a "trencar els consensos" aconseguits amb altres partits per "construir la convivència en el sentit que vol fer-ho l'esquerra abertzale". Ha subratllat que el lehendakari "no pot posar-se de perfil" en aquesta qüestió, ja que el seu govern només té el suport del PNB, de manera que Urkullu ha d'explicar "com respon a aquesta demanda d'unitat abertzale".

La dirigent socialista ha assenyalat que, en lloc de demanar a Sortu que "exigeixi a ETA públicament la seva desaparició, que reconegui que la violència d'ETA mai hauria hagut d'existir i que ajudi Els presos en el seu procés de resocialització, el PNB ha anat en auxili de l'esquerra abertzale".

Avís als "radicals" del PP

Ha considerat que pot haver-hi decisions judicials o del govern de Mariano Rajoy "no del tot encertades", però "d'aquí a donar cobertura política a l'esquerra abertzale, hi ha un abisme". Mendia ha afirmat que l'executiu del PP "ha d'entendre que les polítiques que s'aplicaven quan ETA matava i amenaçava la societat basca no poden ser les mateixes que les que s'apliquin en aquests temps, on hi ha hagut passos importants".

També ha d'entendre el Govern de Rajoy, ha afegit, que "no es pot tensionar una societat per donar satisfacció als més radicals dels seus". Idoia Mendia ha posat en relleu que els demòcrates han "guanyat" la batalla contra el terrorisme, però ha cridat a evitar que per les males decisions del govern del PP "es converteixi una victòria en una derrota". La portaveu del PSE-EE ha destacat que per "construir la convivència" es necessita "la dissolució d'ETA, el reforçament de les institucions democràtiques, la memòria de les víctimes i una política prudent i intel·ligent que faciliti avançar en aquests camps".

Per això, ha demanat als Governs central i basc que "deixin d'utilitzar aquestes qüestions", que "només serveixen per donar publicitat a aquells que des de la presó han de reflexionar sobre el seu passat i sobre el que es requereix per construir el futur".

stats