Política 23/03/2021

Iglesias avança la seva sortida del govern espanyol: dimarts vinent serà el seu últim consell de ministres

La llei electoral de Madrid impedeix que un ministre es pugui presentar a les eleccions

4 min
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, al Senat

MadridPablo Iglesias deixarà la vicepresidència segona abans del que preveia. Ho farà els pròxims dies i dimarts vinent serà, segons ha reconegut ell mateix als passadissos del Senat, el seu últim consell de ministres. El seu equip s'ha vist sorprès aquest dimarts per un article de la llei electoral de la Comunitat de Madrid que no tenia controlat. El líder de Podem ha de deixar el càrrec abans de presentar la candidatura per poder ser escollit a les eleccions del 4 de maig a Madrid, segons es desprèn de l'article 3 de la norma. Són inelegibles "el president i els membres del govern espanyol i els seus secretaris d'estat", indica un dels punts d'aquest apartat, tal com ha recordat l'investigador de Metroscopia Paco Camas a Twitter. Iglesias no tenia previst focalitzar-se plenament en la seva nova etapa política fins que arrenqués la campanya, però ara ha de canviar de plans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre el 26 i el 31 de març s'han de presentar les candidatures davant la Junta Electoral Provincial, el 4 d'abril es comunicaran les irregularitats i entre el 5 i el 6 d'abril es poden resoldre. Així, estirant al màxim el calendari Iglesias tindria encara dues setmanes per abandonar la vicepresidència segona, però el més prudent seria fer-ho abans i presentar la candidatura havent esvaït aquesta incompatibilitat. A primera hora de la tarda, fonts de l'equip d'Iglesias no volien avançar escenaris perquè no les tenien totes que, efectivament, la llei obligui el líder de Podem a dimitir tan aviat. El politòleg Pablo Simón i el catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós, consultats per l'ARA, coincideixen en la interpretació que portaria Iglesias a deixar el càrrec en qüestió de dies.

En una entrevista recent, l'encara vicepresident segon va afirmar que abandonaria l'executiu espanyol en una data "simbòlica", per bé que no va concretar-ho. Sobre si el dia era el 14 d'abril, en què es commemora l'aniversari de la Segona República espanyola, va respondre que preferia esperar a anunciar-ho. Aquest dimarts en resposta a una interpel·lació del PNB ha explicat que es tractava de la seva última intervenció al Senat, comptant que en la propera sessió de control a la cambra alta, prevista per al 13 d'abril, ja no hi assistiria. No ho farà, però serà per un altre motiu. Els canvis al govern espanyol, doncs, arribaran més aviat del previst i Yolanda Díaz ascendirà els pròxims dies a vicepresidenta tercera.

El PSOE presenta la número dos de Gabilondo

Una altra persona que també haurà de deixar el càrrec els pròxims dies és Hana Jalloul, secretària d'estat de Migracions, que farà tàndem amb Ángel Gabilondo per al PSOE a les eleccions de Madrid. Aquesta doctora de la Universidad Complutense de Madrid al departament de Relacions Internacionals i Dret Internacional Públic nascuda a Saragossa fa 42 anys va treballar com a assessora al gabinet tècnic del delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, i el 26 de maig del 2019 va fer el salt a l'Assemblea de Madrid. Va ser diputada autonòmica fins que va passar al govern espanyol el gener del 2020 i ara tornarà al Parlament autonòmic.

"Ets una dona líder", l'ha presentat Gabilondo en un acte des de la seu de Ferraz. Jalloul serà la portaveu d'una candidatura que, com totes, es confegeix a correcuita davant unes eleccions sobrevingudes. Els socialistes han optat per ratificar el guanyador de les últimes eleccions, però el seu nom sonava amb força per ser nomenat Defensor del Poble si fructificava el pacte amb el PP per renovar els òrgans constitucionals. Ara per ara ha quedat encallat i Gabilondo repeteix amb la intenció de ser president, però les eleccions del 2023, que obriran una legislatura de quatre anys, són les que projectaran el futur de Madrid.

"Les transformacions que aquest país necessita vindran de lideratges femenins", ha assegurat Jalloul en la seva primera intervenció com a número 2 de la llista. Ha deixat clar el seu feminisme, més enllà de les sigles de partits, quan ha començat el discurs donant l'enhorabona a qui serà la nova vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, pel seu nou càrrec. "Ascendeixes perquè t'ho mereixes", ha dit Jalloul, que ha celebrat que Espanya tingui quatre vicepresidentes.

D'origen libanès, Jalloul ha sigut Junior Expert en dos projectes de la Comissió Europea en aquest país del Pròxim Orient durant tres anys i va ser observadora electoral de la UE a les eleccions del 2009. Els últims anys la seva etapa professional s'ha centrat en la docència universitària: a la Universidad Carlos III ha impartit assignatures de teoria i ideologies polítiques, de terrorisme internacional i política comparada en diversos graus i màsters. Ha pronunciat conferències a nivell estatal i internacional i ha publicat sobre islamisme radical i moderat, desconstrucció dels discursos jihadistes i iniciatives per a la prevenció de la radicalització. A la Universitat de Nebrija, també a Madrid, ha sigut professora de cultura, història i institucions de la UE.

Ressona el veto a Iglesias

L'inici de la precampanya socialista ha estat marcat aquesta setmana pel veto de Gabilondo al cap de files de Podem, Pablo Iglesias. La formació morada i la dreta s'han encarregat de desmentir que pugui ser així perquè l'aritmètica no permetrà un govern del PSOE amb Més Madrid i Cs, i aquest dimarts s'hi ha sumat el líder de Més País, Íñigo Errejón. En roda de premsa des del Congrés, s'ha mostrat "atònit" amb les declaracions del candidat socialista i ha advertit que tots els partits de "centre democràtic" han d'estar disposats a evitar un govern d'Isabel Díaz Ayuso i Vox. Però el portaveu de Podem a la cambra baixa, Pablo Echenique, ha descartat arribar a un acord amb el partit taronja i l'ha situat en la "política-ficció".

Gabilondo, que surt a captar vots de Cs perquè no els capitalitzi tots Ayuso, ha insistit en la seva aposta de deixar Iglesias fora de l'equació de govern si continua optant per la "fúria" i "l'odi" que, segons el seu parer, ha mostrat a l'arrencada de la precampanya. El candidat del PSOE ja ha anunciat que en aquests dos anys de legislatura que s'obriran fins a les noves eleccions no apujarà impostos, en una nova picada d'ull als votants de la formació taronja.

La negativa de Gabilondo a pactar amb Iglesias -que encara ocupa la vicepresidència segona de l’executiu de Pedro Sánchez- ha obligat el govern espanyol a deixar clar que no afectarà de cap manera la coalició de govern. «Hi ha absoluta estabilitat», ha dit rotundament la ministra portaveu, María Jesús Montero, aquest dimarts. La titular d’Hisenda ha destacat que el candidat del PSOE a la presidència de la CAM té «llibertat absoluta» per decidir les seves aliances, sense que això suposi un element d’inestabilitat a l’executiu.

Unides Podem fitxa una activista de la PAH de Madrid

Un altre rostre femení fa el pas en aquestes eleccions a la Comunitat de Madrid. Alejandra Jacinto, advocada i coneguda activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a la capital espanyola, es presenta com a independent a la llista d'Unides Podem. Ho ha anunciat a través d'un fil a Twitter que ràpidament ha estat benvingut pel cap de files, Pablo Iglesias. Es tracta d'un moviment orientat a les bases més polititzades de l'esquerra madrilenya amb l'objectiu de disputar el vot a Més Madrid.

stats