Política 15/11/2022

El PSOE enfronta ERC i Junts atiant l'extradició de Puigdemont

Sánchez busca apaivagar les habituals veus crítiques del seu partit, ara per la reforma del Codi Penal

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, a la cimera del G20 de Bali

Madrid / Barcelona“És l’objectiu que tenim tots, per descomptat, que el senyor Puigdemont vingui a Espanya i compleixi la pena que li correspongui. La dificultat de l’extradició és que el nostre tipus penal de la sedició no existeix en altres països. Em sembla que és un pas endavant important alinear-lo”. Aquestes paraules de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, en una entrevista dilluns a la nit a la Cadena Cope han circulat gràcies al fet que l'han compartit dirigents i persones vinculades a Junts. A diferència del que exposen Unides Podem i ERC, que derogar la sedició aclareix el panorama judicial dels exiliats, el PSOE subratlla que és la manera perquè les euroordres de Pablo Llarena, aquesta vegada sí, donin fruit. Fins que no hi hagi un text definitiu ni el tribunal que presideix Manuel Marchena es pronunciï no se sabrà qui té raó, però de moment l'espantall d'una possible entrega de Puigdemont serveix al PSOE per a un doble objectiu: apaivagar l’enuig dels barons més refractaris als pactes amb l’independentisme i, de retruc, eixampla la per si mateixa profunda esquerda entre els partits independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Semblava que Calviño estigués responent al president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que divendres passat discrepava de la iniciativa registrada per PSOE i Unides Podem. “El que m’agradaria és que es complís el primer objectiu de tots, i és que Puigdemont vingués a Espanya i se sotmetés a les mateixes normes a què es van sotmetre Junqueras i la resta [d'encausats del Procés] als tribunals espanyols; no canviar les regles del joc a mig partit”, deia. El president de l’Aragó, Javier Lambán, també assegurava que el Suprem "va calibrar perfectament el que va passar” a Catalunya el 2017. “No m’agrada res del que li agradi a l'independentisme”, s’hi afegia el president extremeny, Guillermo Fernández Vara. Tots tres opten a la reelecció en les eleccions de l’any que ve.

El Suprem hi posa de la seva part

El mateix divendres alguns mitjans a Madrid titulaven que la reforma del Codi Penal podia acabar amb la “impunitat absoluta” de Puigdemont, segons publicava El Confidencial citant fonts del Tribunal Suprem. L’alerta era que els nous desordres públics agreujats podien no encaixar amb els fets del Procés i que la malversació, que s’havia condemnat en concurs medial amb la sedició, decauria si es derogava el delicte. Una tesi que carrega d’arguments els barons crítics del PSOE, però que el president espanyol, Pedro Sánchez, va voler rebatre en l’entrevista a La Vanguardia de diumenge assegurant que “els delictes no desapareixen” i que Puigdemont “haurà de retre comptes” davant la justícia espanyola. 

Junts està convençut que és una possibilitat real fins al punt que el seu líder al Parlament, Albert Batet, ha reclamat aquest dimarts que Pere Aragonès comparegui davant la cambra per explicar si “el principal objectiu” de la reforma és l’extradició. El president compareixerà en els “pròxims dies” per explicar-se, però ja es pot anticipar que negarà de ple aquesta possibilitat. La secretària general d’ERC, Marta Vilalta, ha insistit que la reforma “limita la capacitat repressiva de l’Estat”. El que els republicans no s’atreveixen a afirmar és si la reforma permetrà el retorn en llibertat dels exiliats, i des del primer dia admeten que tot plegat dependrà dels jutges, ja que són “qui continuarà interpretant les lleis”. 

La malversació entra en joc

Al debat s’hi ha sumat la possible reforma de la malversació, que segons les intencions d’ERC i els comuns indubtablement afavoriria els encausats del Procés. Page ha afirmat aquest dimarts que són “bastant difícils d’entendre els interessos” que hi ha al darrere d’aquesta modificació, més enllà que jurídicament sigui defensable diferenciar els casos en què hi ha enriquiment personal d'aquells en què no n’hi ha. El PP ja s’ha tirat al coll del govern espanyol per aquesta reforma.

stats