Política 17/11/2016

La gestora del PSOE aparta Batet de la direcció de grup al Congrés

Ferraz posa en quarantena les posicions destacades del PSC a Madrid però manté tres diputats de portaveus a la cambra baixa

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Meritxell Batet: “Els socialistes ens indignem i ho dic  per experiència: sé què és ser desnonada”

MadridEl PSOE ha decidit deixar per primer cop el PSC sense veu als òrgans de direcció a Madrid, almenys per uns mesos, com a càstig per haver trencat la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy. La gestora socialista, l'organisme presidit per Javier Fernández, ha acordat aquest dijous apartar la cap de files del PSC, Meritxell Batet, de la direcció del grup parlamentari al Congrés. Aquesta plaça no es cobrirà fins que el PSOE i el PSC arribin a un acord sobre com revisar la seva relació. Batet integrarà, justament, aquest grup de treball.

Ferraz no n'ha tingut prou d'obrir un expedient disciplinari amb una multa de 600 euros als diputats díscols i, en lloc d'intentar pacificar els ànims i intentar cosir les ferides, ha optat per expulsar-los dels òrgans de direcció. Amb tot, la purga ha sigut només dels diputats més pròxims a Pedro Sánchez i amb càrrecs de responsabilitat. A la marxa de Batet de la direcció del grup parlamentari s'hi sumarà també la de la diputada balear Sofia Hernanz, que també va votar 'no' a Rajoy. La gestora, però, opta per no fer sang amb el PSC i manté els seus 3 portaveus a la cambra baixa.

Deu coses que no saps de... Meritxell Batet

Amb la marxa de Batet, els socialistes catalans es queden sense capacitat de decisió en el grup socialista i també a Ferraz, ja que no tenen cap membre a la gestora. Es tracta d'un fet inèdit d'ençà que van ratificar el seu protocol d'unitat el 1978, que ara està en revisió. Fernández i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van acordar dilluns passat, en una reunió d'hora i mitja a Madrid, que els socialistes catalans no ocupin el lloc que els pertoqui a la gestora fins que revisin la seva relació. S'han donat 2 mesos de termini.

El PSOE ja va expulsar el 2013 José Zaragoza de la direcció del grup parlamentari després que els socialistes catalans trenquessin la disciplina de vot i avalessin el dret a decidir al Congrés. No van fer el mateix, però, al cap d'uns mesos amb Francesc Vallés, després que el PSC tornés a trencar la disciplina de vot. Fa 2 anys, però sempre han seguit tenint veu a l'executiva socialista. Ara no tenen cap peu a la gestora. De totes maneres, Ferraz ha decidit deixar buit el lloc de Batet a la direcció del grup, a l'espera de solucionar les discrepàncies entre les dues formacions.

El portaveu de la gestora, Mario Jiménez, ha assenyalat que deixen en quarantena aquesta posició a l'espera que "s'obri un procés de reflexió" sobre el futur de les relacions amb l'objectiu que "no hi hagi cap conflicte en el futur". "Hi ha un procés obert i el més raonable és que es prengui una especial consideració de la situació i quan conclogui el treball de les dues delegacions es decidirà com s'ocupa aquest lloc", ha afegit.

Quins són els criteris, però, que han utilitzat per a la purga? Per a Jiménez, s'ha premiat la "capacitat" i la "confiança". "Nosaltres no prenem decisions de criteri personal, sinó polític", ha assenyalat.

Sancions exemplars

La purga no acaba amb Batet i Hernanz. Però alguns noms s'han salvat a última hora. La gestora, finalment, no ha decidit expulsar de la presidència de la comissió de Justícia la independent Margarita Robles, que va ser la número dos de Pedro Sánchez el 26-J i una de les més fèrries defensores, en públic, del 'no' a Rajoy. També ha sigut benevolent amb els 3 diputats del PSC que són portaveus de comissió: Joan Ruiz, Mercè Perea i Manuel Cruz.

No ha tingut la mateixa sort José Zaragoza. Dimarts es va decidir, a última hora, que la presidència de la comissió mixta de la UE no fos per a ell, sinó per a Soraya Rodríguez, 'susanista'. La diputada aragonesa Susana Sumelzo ja va viure una situació similar fa unes setmanes quan la van rellevar de la coordinació dels diputats de la seva autonomia, tot i que aleshores es va disfressar la decisió com una mesura a nivell de la federació. Ara també s'ha quedat sense ser la portaveu de Cooperació.

Amb tot, la gestora ha evitat la mesura més dràstica: retirar el carnet als 15 diputats que van votar 'no' a Rajoy i expulsar-los al grup mixt. No hi ha unanimitat dins de la gestora a Ferraz, 2 dels 10 membres que la integren -a l'espera que el PSC decideixi si hi envia un membre- s'oposen al criteri de Javier Fernández i reclamen "serenitat" per poder "cosir les ferides".

Grup de treball PSC-PSOE

La gestora ha anunciat els noms dels 6 membres que integraran la comissió per revisar el protocol d'unitat entre el PSC i el PSOE. Batet sí que formarà part d'aquest equip, juntament amb el nou secretari d'organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, i el militant Antoni Balmón. Per part del PSOE seuran al grup de treball Elena Valenciano, Francisco Fuentes i Mario Jiménez.

stats