Política 17/09/2020

El PSOE augmenta l'avantatge respecte al PP en la cuina del CIS

El 56,7% dels espanyols no confien en la política de la Moncloa per combatre el covid-19

Aleix Moldes
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el líder del PP, Pablo Casado, a la Moncloa.

BarcelonaLa distància entre el PSOE i el PP és cada vegada més gran, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). El baròmetre del setembre ja apunta que els socialistes tindrien 13,4 punts d'avantatge en cas que demà es fessin eleccions a les Corts espanyoles. Ara bé, la cuina del CIS obvia que és precisament el PSOE el partit que més retrocedeix en intenció directa de vot a l'enquesta que es va fer entre l'1 i el 7 de setembre. Són 3,3 punts menys que al juliol quan els enquestats responen de manera espontània, tot i que la cuina de José Félix Tezanos acaba interpretant que només incidirien en una baixada de 0,6 punts a les urnes. Amb els populars, que també retrocedeixen amb força en la intenció directa de vot (2,5 punts), la cuina no és tan benèvola i els pronostica que obtindrien 3,1 punts menys a les eleccions dels que haurien obtingut ara fa dos mesos.

El PSOE augmenta l'avantatge respecte al PP en la cuina del CIS

Així doncs el PSOE, amb el 31,5% dels vots, s'imposaria amb claredat en uns comicis en què el PP seria segon (18,1%) i a continuació arribarien Unides Podem (12,2%), Vox (11,7%) i Ciutadans (10,6%). A Catalunya, ERC (2,8%) continuaria per davant de JxCat (1,7%) i la CUP (0,6%).

Pel que fa als líders polítics, Pedro Sánchez continua sent el més ben valorat (4,6), seguit de la nova presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas (4). Ciutadans és, de fet, el partit que se'n surt millor del baròmetre respecte al del juliol, perquè aconsegueix 1,8 punts més en estimació de vot, tot i que només siguin 0,6 punts quan es té en compte la resposta directa dels enquestats. El president del PP, Pablo Casado, obté un 3,4 de nota mitjana; el segueix el vicepresident de l'executiu i líder de Podem, Pablo Iglesias, amb un 3,2; i tanca la llista de líders estatals Santiago Abascal (Vox), amb un 2,5.

Poca confiança en la gestió de la pandèmia

En plena pandèmia, el CIS va sorprendre al juny eliminant de l'enquesta la pregunta sobre la gestió de la crisi del coronavirus que feia el govern espanyol. Al maig, la tendència era clarament negativa per a l'executiu presidit per Sánchez. Aleshores el 48,4% dels enquestats tenien "poca confiança o gens" en la política de la Moncloa per combatre el covid-19, la pitjor dada des de l'inici de la pandèmia. La pregunta ha tornat aquest mes de setembre i, després de quatre mesos, no arriben bones notícies per al govern de coalició. Ara ja són el 56,8% dels enquestats els que no confien en la gestió de l'executiu.

Ara bé, els espanyols continuen sense veure alternativa a Sánchez que, a més de ser el polític més ben valorat, també obté la millor puntuació quan es pregunta qui actua millor durant la pandèmia. El president del govern arriba al 5; de nou, Inés Arrimadas és segona amb un 4; Pablo Iglesias (3,7) supera en aquesta classificació Pablo Casado (3,6), i Santiago Abascal torna a ser l'últim (2,4). Sánchez també és qui els espanyols prefereixen com a president del govern (27,9%), per davant de Pablo Casado (9,1%), tot i que hi ha un volum important que no escolliria a cap dels actuals líder estatals (24,8%).

Els principals problemes dels ciutadans continuen sent la pandèmia, l'atur i la crisi econòmica, les tres qüestions que han monopolitzat aquest rànquing des del mes de març.

stats