Política 25/01/2021

ERC i JxCat frenen al Congrés que Campo parli ara dels indults

Tomben una proposta del PP, Vox i Ciutadans perquè el ministre de Justícia donés explicacions

2 min
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control al govern espanyol.

MadridLa campanya catalana ha marcat aquest dilluns la reunió de la diputació permanent del Congrés, l’òrgan que actua en substitució dels plens quan no hi ha activitat parlamentària. Aquest gener no és hàbil a les Corts i la primera trobada entre diputats des d’abans de Nadal ha estat marcada pel clima electoral de cara al 14-F. Tant el PSOE com Unides Podem, juntament amb ERC i Junts per Catalunya, han rebutjat la petició del PP, secundada per Vox i Ciutadans, perquè el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, comparegués aquesta mateixa setmana a la comissió de justícia del Congrés per explicar la posició del govern espanyol sobre la possibilitat de concedir l’indult als presos polítics.

Un total de 38 diputats s’han oposat a la proposta, mentre que 30 hi han donat suport, el que ha generat una forta divisió entre blocs a la cambra. En nom del PP, el diputat Carlos Rojas ha assenyalat que el govern espanyol ha d’explicar “per què té tantes ganes d’indultar una casta de delinqüents insolents que pretenen que els seus delictes surtin gratis i amenacen la societat amb tornar a delinquir”. En aquest sentit, ha subratllat que l’indult ha de ser un recurs excepcional. Des del PSOE, el portaveu adjunt del grup socialista, Felipe Sicilia, li ha replicat que el govern espanyol, davant d’una potestat com la de l’indult, “no opina, decideix”.

En defensa de l'amnistia

El debat ha derivat en una picabaralla sobre quina ha de ser la solució per als presos polítics. La diputada d’ERC Montse Bassa –germana de Dolors Bassa– ha titllat els populars de “sàdics i bàrbars” i ha recordat que l’aposta dels republicans és per l’amnistia, sense menysprear l’indult. “Benvingut sigui per asseure’s a negociar la solució del conflicte”. Al seu torn, la diputada de Junts Míriam Nogueras ha dit que el problema no són els indults sinó l’actuació de l’Estat.

Però a l'hora de votar tant ERC com Junts s'han oposat a la petició del PP. En canvi, sí que han donat suport a la petició de compareixença dels populars perquè el ministre de Sanitat comparegui abans d'acabar el mes. Ja que Salvador Illa té previst plegar demà dimarts, qui haurà de donar la cara per la gestió de la tercera onada de la pandèmia haurà de ser el seu substitut, que es donarà a conèixer després del consell de ministres.

stats