PSOE, PP i Vox impedeixen que el Congrés investigui el Tribunal de Comptes

També rebutgen estudiar les comissions del rei emèrit obtingudes mitjançant la venda d'armes

ARA
2 min
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després de la reunió de la mesa

BarcelonaEl PSOE, PP i Vox han unit els seus vots aquest dimarts a la mesa del Congrés per rebutjar les peticions de les formacions independentistes i sobiranistes per a la creació de comissions d'investigació sobre el biaix polític del Tribunal de Comptes i les presumptes comissions de Joan Carles de Borbó producte de la venda d'armes. Els socialistes han votat en contra de les comissions emparant-se en els escrits dels serveis jurídics del Congrés, que sostenen que la cambra no té potestat per controlar altres institucions de l'Estat com són el Tribunal de Comptes o la monarquia. Podem s'ha quedat sol donant suport a les iniciatives.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC, Junts, el PDECat, la CUP, Bildu, Compromís, Més País i el BNG van registrar una petició conjunta la setmana passada per crear una comissió d'investigació que analitzés si el Tribunal de Comptes ha actuat amb biaix polític en les investigacions que ha dut a terme fins ara. Des del 2014 el tribunal ha obligat desenes de líders independentistes i càrrecs de la Generalitat a pagar més de 35 milions d'euros, unes actuacions que segons el text contrasten amb la seva laxitud respecte a les irregularitats comptables d'altres administracions.

La petició dels grups parlamentaris diu que la llei del Tribunal de Comptes estableix que l'òrgan ha d'actuar d'acord amb els principis de legalitat i imparcialitat, i farà constar totes les infraccions, abusos o pràctiques irregulars que hagi observat amb indicació de les responsabilitats i de les mesures per exigir-les. No obstant això, l'escrit assegura que els informes que presenta el Tribunal de Comptes respecte a algunes administracions demostren una "absoluta inobservança" del que estableix la llei fins i tot en els casos en què els informes recullen "greus irregularitats en matèria comptable".

Les formacions també van proposar crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit per esclarir les informacions que atribueixen part de la seva fortuna a operacions de tràfic d'armes a països àrabs per mitjà d'una empresa hispano-saudita suposadament creada per canalitzar el comerç entre els dos països.

stats