Congrés
Política 05/09/2023

El PSOE preveu que es pugui parlar en català durant la investidura de Feijóo

Els socialistes pretenen presentar la reforma del reglament en els pròxims dies perquè es pugui aprovar d'aquí dues setmanes al ple

3 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, en roda de premsa

MadridEl PSOE va retenir la presidència del Congrés gràcies, entre d'altres, a accedir finalment a permetre que a la cambra baixa s'hi pugui parlar català, basc i gallec. Els socialistes tenen previst reformar el reglament per materialitzar aquest compromís i fer-ho de manera immediata: volen presentar una proposta aquesta mateixa setmana perquè es pugui debatre i aprovar per la via d'urgència –escurçant al màxim els terminis– en un ple de la setmana del 19 de setembre. D'aquesta manera, en el debat d'investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, previst per als dies 26 i 27 de setembre, ja es podria fer servir el català, el basc i el gallec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu, segons fonts socialistes, és que aquestes llengües es puguin utilitzar més que ara al Senat, on només es poden fer servir en el debat de les mocions i en la comissió de les comunitats autònomes. A l'espera de conèixer la proposta concreta, les mateixes fonts sostenen que es permetrà una "utilització àmplia" de les llengües cooficials i que, per tant, això hauria d'incloure tots els plens. La cambra baixa hauria de contractar un servei de traducció per a tots els diputats, una qüestió tècnica en què encara no han detallat quin cost pot tenir ni tampoc quants traductors s'haurien de contractar. Al Senat el cost és d'uns 350.000 euros anuals i es requereixen una vintena de traductors quan hi ha plens.

Si el PSOE registra aquesta setmana la seva proposta de reforma del reglament, la setmana que ve ja podria ser validada per la mesa del Congrés –on hi ha majoria del PSOE i Sumar– i aprovar que es tramités per la via d'urgència. D'aquesta manera, la setmana del 19 de setembre es podria elevar al ple per aprovar-la en lectura única, cosa que vol dir que no hauria de passar per la comissió del reglament, que encara no està constituïda. El PSOE defensa que la majoria de reformes del reglament que es fan a l'inici de la legislatura es fan per la via d'urgència per no alentir els temps. Passa, per exemple, quan s'ha de reformar el reglament per adaptar les comissions del Congrés als ministeris del govern de torn.

Encara no està clar si la proposta del reglament la firmarà el PSOE sol o ho farà conjuntament amb la resta de grups que haurien de donar-hi suport. Perquè la proposta tiri endavant cal que s'aprovi per majoria absoluta, és a dir, es necessita el suport dels 178 diputats que ja van validar la presidència de Francina Armengol. A més de Sumar, cal doncs el suport de Junts, ERC, EH Bildu, el PNB i també el BNG.

"Tenir llengües cooficials és una gran riquesa", ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa el portaveu del PSOE, Patxi López, que ha afegit que s'ha de fer el "possible" perquè es puguin utilitzar. "I si per a això s'ha de reformar el reglament, el reformarem", ha defensat. Les paraules del dirigent socialista contrasten amb el que defensava el seu partit fa tan sols uns mesos, quan va votar en contra de l'última proposta que van fer Unides Podem i els partits sobiranistes per reformar el reglament i permetre parlar català al Congrés. En aquell moment el PSOE defensava que al Senat ja es podien fer servir les llengües cooficials. El PP, per la seva banda, manté el seu rebuig a permetre que es pugui parlar en català a la cambra baixa. Malgrat tot, si res no falla serà precisament en el ple d'investidura de Feijóo que es posarà en marxa aquesta reforma.

stats