ENQUESTA

El CIS dona les claus del resultat de Sánchez el 23-J: vot femení i pensionistes

El PSOE superaria el PP si hi hagués repetició electoral i Sumar seria tercera força per davant de Vox

3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el del PP, Alberto Núñez Feijóo, reunits al Congrés

MadridEl PSOE guanyaria ara mateix les eleccions dos mesos després del 23-J amb gairebé dos punts d'avantatge sobre el PP, un 33,5% enfront d'un 31,7% dels vots, segons el baròmetre de setembre del CIS, que no estima el nombre d'escons. A les eleccions del juliol els resultats van ser inversos: el PP va obtenir un 33% dels vots i el PSOE un 31,7% i ja llavors el CIS pensava que els socialistes superarien als populars i que Sumar quedaria per sobre de Vox. Tornen, doncs, a ser pronòstics similars, perquè el baròmetre també apunta ara que Sumar superaria l'extrema dreta amb un 11,9% dels vots, mentre que els ultres es quedarien amb l'11,1%. En les eleccions el resultat va quedar molt igualat, amb l'extrema dreta tot just una dècima per davant, un 12,4% enfront d'un 12,3%. Aquest resultat indica que la formació de Yolanda Díaz seria tercera força si es repetissin les eleccions i el bloc de l'esquerra en sortiria reforçat.

Baròmetre del CIS

Pel que fa als partits independentistes, ERC patiria un lleuger retrocés i passaria de l'1,9% dels vots a l'1,7%, mentre que Junts sí que pujaria una dècima i empataria amb els republicans. Ara mateix els dos grups ja tenen els mateixos escons, 7, però en vots ERC va superar els juntaires en 70.000 paperetes. EH Bildu es tornaria a imposar també al PNB, però amb més avantatge. Els abertzales tindrien un 1,3% dels vots (una dècima menys que el 23-J) i el PNB, un 0,9% (dues dècimes menys).

Això sí, Pedro Sánchez continua sent el preferit com a president davant de Feijóo, (29,7% enfront d'un 20,7%) malgrat haver tret 330.000 vots menys. La preferència per Sánchez és majoritària entre els electors d'ERC (62,4%) però també entre els de Junts (49,2%). I és encara més gran entre els del PNB (64,4%), just quan Núñez Feijóo fa setmanes que intenta convèncer els jeltzales perquè li votin la investidura. Amb aquests resultats, però, és molt difícil, per no dir impossible, que el PNB s'ho repensi.

Qui preferiria que fos president del govern?
Resultats ordenats segons el vot a les eleccions generals del 23-J (%)

Insatisfets amb els resultats

L'enquesta també pregunta per la satisfacció dels electors amb el resultat del 23-J i aquí hi ha resultats significatius, perquè només un 21% dels espanyols que van votar es declaren satisfets. Un 35,8% es declaren insatisfets i voldrien una repetició de les eleccions, i un 35,3% tampoc hi estan conformes, però consideren que no s'ha de tornar a votar. Per partits es veu que la insatisfacció és majoritària en els votants dels partits de dretes (el 64% dels del PP i el 72,5% dels de Vox volen una repetició), però també és significativa entre els votants socialistes: un 25% aposten per repetir les eleccions i un 40% no estan satisfets, però prefereixen no haver de tornar a les urnes. Només un 27% dels electors socialistes es declaren satisfets amb el resultat de les eleccions.

Curiosament, els més satisfets són els electors de Junts (un 46,2%), que veuen com ara són claus per a la governabilitat, i els de Bildu (44,7%), que per primer cop van superar el PNB.

Claus del 23-J

Una altra clau que explica el resultat del 23-J és el vot femení, ja que si només haguessin votat els homes la dreta hagués guanyat de carrer. En canvi, el vot femení va ser especialment clau en el resultat del Pedro Sánchez. Entre els votants del PSOE un 56,1% van ser dones i només un 43,9% dones, 12 punts percentuals de diferència. En canvi el vot de PP i Sumar està més equilibrat entre homes i dones. I per contra, el vot a l'extrema dreta és clarament masculí: un 66% dels votants van ser homes i només un 34% dones. Els partits independentistes catalans tenen un problema amb el vot femení, ja que tant ERC com Junts tenen un biaix masculí, amb un 55% de votants homes i un 45% de dones.

Record de vot del 23-J per gènere

Pel que fa a l'edat, destaca el fet que el partit amb votants més grans va ser el PSOE (amb un discurs molt adreçat als pensionistes) i el que té més percentatge de joves són Vox i Sumar seguits d'ERC. Junts és un altre partit amb molt de votant d'edat avançada (un 18,4%, només superat per UPN).

stats