PACTES A LES DIPUTACIONS
Política 12/07/2019

Puigdemont apel·la a la reflexió després del xoc ERC-JxCat

Reivindica la necessitat d’una “reflexió profunda” i de “prendre decisions” sobre la crisi entre el seu partit i els republicans

Ara
2 min
Puigdemont apel·la a la reflexió després del xoc ERC-JxCat

BarcelonaEl pacte a la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC continua generant polèmica dos dies després. Malgrat que Carles Puigdemont estava al cas del polèmic acord amb els socialistes, ahir l’expresident de la Generalitat va reivindicar la necessitat d’una “reflexió profunda” i de “prendre decisions” sobre la crisi entre el seu partit i els republicans. A través de Twitter, l’expresident també va afegir que “la gent vol unitat”. És “més necessària que mai”, va apuntar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Van ser les úniques paraules d’un dirigent implicat en la crisi que hi va haver ahir, després de dies de tensió entre JxCat i ERC pel pacte sociovergent a la Diputació. Un acord durament criticat per Carles Riera, de la CUP, que va assegurar que rere el pacte hi havia la voluntat del “nucli dur” del PDECat de reconstruir la sociovergència. També va qualificar d’“espectacles lamentables” els enfrontaments entre JxCat i ERC perquè evidencien, segons ell, que la cosa important no és l’autodeterminació, sinó “repartir-se el pastís”. Per a la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, l’aliança dels de Puigdemont amb els socialistes en comptes dels republicans posa de manifest que la Generalitat ”no és un Govern, són dos, en un mateix edifici, però que no governen sinó que competeixen”.

Per contra, i en defensa del pacte, l’acabada d’escollir presidenta de la Diputació, Núria Marín, va qualificar de “part de realitat i part de postureig” el suposat “mur” que hi ha entre independentistes i constitucionalistes. Així, va considerar que l’acord entre el PSC i JxCat era un “molt bon senyal”.

JxCat tria ERC a la Diputació de Lleida

Amb menys polèmica es va tancar ahir la presidència de la Diputació de Lleida, on ERC i JxCat sí que van arribar a un acord per investir el republicà Joan Talarn. A diferència del que va passar a Barcelona, Talarn va explicar la voluntat de fer extensible el “projecte compartit” entre ERC i JxCat. Des de JxCat, Jordi Latorre va defensar fer de la Diputació de Lleida “un exemple de governança”. En aquest sentit, va demanar posar fi als “retrets i acusacions de cara a la galeria”, en una clara referència a les últimes polèmiques, i “construir entre actors que pensen diferent”.

stats