Política 12/06/2019

Puigdemont i Comín demanen al Suprem que retiri l'ordre de detenció per poder recollir les credencials d'eurodiputats

En l'escrit apel·len a la immunitat parlamentària que consideren que ja els empara

Ara
3 min
L'expresident català a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, davant del Parlament Europeu

BarcelonaLa Junta Electoral Central no inclourà en la llista d'eurodiputats definitiva ni Carles Puigdemont ni Antoni Comín si no van a Madrid a rebre les credencials i a jurar la Constitució. Amb la intenció de fer-ho, l'equip d'advocats de l'expresident ha preparat un escrit per enviar al Suprem (fonts de l'alt tribunal afirmen que encara no s'ha registrat) en què reclamen que es deixi sense efecte l'ordre de detenció estatal que hi ha vigent contra ells. Segons expliquen, la immunitat parlamentària associada als membres del Parlament Europeu ja els empara i, per tant, haurien de poder desplaçar-se fins a Madrid per completar els tràmits que la Junta Electoral Central exigeix en la llei electoral. Demana al Suprem que ho resolgui en el període de tres dies perquè els candidats de JxCat estan convocats el 17 de juny a Madrid per fer els tràmits per ser eurodiputats.

En l'escrit s'argumenta que ja es produeixen els efectes següents, recollits en el protocol número 7 sobre els privilegis i les immunitats de la Unió Europea, annex al tractat de funcionament de la Unió Europea:

  • La immunitat parlamentària reconeguda en el dret espanyol i, segons el text, definit en el reglament del Congrés. En aquest es diu que "els drets i prerrogatives seran efectius des del moment en què el diputat sigui proclamat electe".
  • L'escrit de defensa també cita la LOREG per defensar que els electes ja tenen immunitat parlamentària. Ho fa a través de l'article 224.2, en què s'estableix que cinc dies després de ser proclamats electes, el lloc dels eurodiputats que no prometin o jurin la Constitució es declararà vacant i [...] "quedaran suspeses totes les prerrogatives que els puguin correspondre per raó del seu càrrec fins que es produeixi l'acatament". Segons el parer dels advocats, això vol dir que abans de prometre o jurar la Constitució ja tenen immunitat parlamentària i la inviolabilitat associada a un parlamentari.
  • També defensa que la immunitat impedeix que la llibertat de Puigdemont i Comín pugui ser "restringida" quan es dirigeixin o retornin de la reunió del Parlament Europeu.

Els advocats de Puigdemont consideren que és indiferent quan s'han produït els fets delictius que s'imputen als eurodiputats –si abans o després de ser-ho–, perquè la funció de la immunitat parlamentària és "protegir" la institució parlamentària i els seus membres. Afegeixen que un cop adquirida la condició de parlamentari, a un eurodiputat no se li pot restringir la llibertat sense que abans es tramiti un suplicatori a l'Eurocambra (és a dir, que es pronunciï sobre la conveniència de mantenir o no el procediment independentment de la fase processal en què es trobi).

En l'escrit es fa referència al precedent de l'empresari José María Ruíz-Mateos, perquè el 1989 se li va deixar sense efecte l'ordre de presó que pesava sobre ell per anar a recollir l'acta d'eurodiputat. No es va seguir el procediment judicial fins que el Parlament Europeu va autoritzar el suplicatori.

L'"automatisme" de recollir les credencials

El text defensa que els tràmits que s'han de fer davant la Junta Electoral Central són un "automatisme", recordant que Comín i Puigdemont compleixen els requisits d'elegibilitat previstos en la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) –després que ho avalés la justícia espanyola–. "Tenim un informe de la Fiscalia, una interlocutòria del Tribunal Suprem, tres sentències dels jutjats contenciosos administratius de Madrid i, finalment, dues providències del Tribunal Constitucional confirmant que Puigdemont i Comín són plenament elegibles d'acord amb el dret aplicable", afirma l'escrit.

És per aquest motiu, sumat al gairebé un milió de vots de la candidatura, que l'equip jurídic defensa que ja són "eurodiputats electes": "Aquesta circumstància no pot ser qüestionada ni desvirtuada per cap altre acte posterior a la seva elecció, sinó que està pendent merament de publicació i certificació de la Junta Electoral Central".

Escrit Puigdemont al Suprem
stats