Puigdemont demana al TC que recusi Conde-Pumpido i que s'abstingui en tots els recursos sobre l'1-O

Argumenta una conferència del magistrat el 2017, que va ser fiscal general de l'Estat i la seva relació amb els fiscals de la causa

2 min
Boye, amb Puigdemont, en una imatge d'arxiu

La defensa de Carles Puigdemont ha presentat un escrit per demanar al Tribunal Constitucional la recusació de Cándido Conde-Pumpido, que és el ponent en el recurs d'empara presentat per l'expresident, i que s'abstingui en tots els recursos sobre l'1-O. En l'escrit de recusació, de 61 pàgines, l'advocat Gonzalo Boye cita una conferència que va pronunciar el magistrat el 2017 on ja es posicionava contra el Procés. El lletrat, doncs, fa servir el mateix argument de recusació que va utilitzar per apartar un altre magistrat del Constitucional, Antonio Narváez, que també va fer una conferència molt crítica amb l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la conferència que cita l'escrit, Conde-Pumpido parla "d'accions delictives" i fa "repetides al·lusions a la querella" que ja s'havia presentat contra els presos polítics després de l'1-O. També constata que s'ha d'utilitzar "l'instrument més contundent del qual disposa l'estat de dret" per afrontar el Procés.

A més, la defensa recorda que Conde-Pumpido va ser fiscal general de l'Estat i va designar la pràctica totalitat de fiscals que han intervingut en aquesta causa, i que fins i tot també ha promocionat la dona de Javier Zaragoza, un dels fiscals del Suprem en el judici de l'1-O, i el seu fill. "La relació de Conde-Pumpido amb la part querellant en la causa penal de la qual dimanen les resolucions judicials recorregudes és tan summament estreta que no es pot dir que presenti la necessària aparença d'imparcialitat", insisteix l'escrit. La relació d'amistat amb Zaragoza és reconeguda pel mateix fiscal del Suprem, que es va apartar en una causa contra el fill de Conde-Pumpido argumentant precisament una "antiga i estreta relació personal".

L'escrit també subratlla que Conde-Pumpido va intercedir davant del govern espanyol per defensar Pablo Llarena en la demanda presentada pels recurrents a Bèlgica. En aquest sentit, recorda que Conde-Pumpido va reclamar a l’aleshores ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que l’Estat sufragués la defensa del magistrat instructor de la causa del Procés davant la jurisdicció belga. Una intervenció que la defensa de Puigdemont considera que és concloent al “posar de manifest que hi ha un interès directe pel que fa a la causa contra els presos polítics”. La defensa tampoc passa per alt que Conde-Pumpido va ser magistrat de la sala penal del Suprem fa anys, i que va participar en assumptes relatius a la consulta del 9-N.

El TC manté les ordres de detenció

Aquest dijous el TC ha confirmat l'admissió a tràmit dels recursos d'empara de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig contra diverses resolucions del Tribunal Suprem contràries a aixecar les ordres de detenció contra ells, tant les estatals com les europees. Els exiliats hi demanaven que es deixessin en suspens mentre el tribunal de garanties estudia el recursos, però el TC ho ha rebutjat. Precisament, el ponent de la interlocutòria és Cándido Conde-Pumpido, a qui la defensa jurídica dels exiliats vol recusar.

stats