Política 07/07/2016

Puigdemont i Junqueras carreguen contra la guerra bruta: "L'Estat ens reconeix com un enemic a batre"

En una entrevista conjunta al Punt Avui TV, el president de la Generalitat assegura que el govern espanyol està "convidant" Catalunya a "marxar ràpidament"

N.orriols
3 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una entrevista a El Punt Avui TV

BarcelonaCarles Puigdemont i Oriol Junqueras han protagonitzat aquest dijous la seva primera entrevista conjunta com a president i vicepresident de la Generalitat. Un dels temes més candents de la conversa que s'emetrà aquesta nit al Punt Avui TV ha estat la "guerra bruta" de l'Estat contra el sobiranisme. Puigdemont ha estat contundent a l'hora de definir l'actitud de les institucions espanyoles envers el procés d'independència: "L'estat espanyol ens reconeix com un enemic a batre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha lamentat que el govern espanyol no afronti les demandes de Catalunya de forma democràtica i utilitzin les "clavegueres" per intentar frenar el mandat del 27-S. "Ens estan convidant amb una autopista així de grossa a prendre la decisió de marxar ràpidament", ha afirmat, també en relació a la darrera decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar les estructures d'estat.

Després de les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'excap d'Antifrau Daniel de Alfonso i la revelació de l'existència de l'"operació Catalunya" per trobar draps bruts a l'independentisme, els dos dirigents han carregat contra Espanya per "inventar proves i aixecar falsos testimonis" si és necessari per acusar l'independentisme. "L'Estat ha usat mecanismes de guerra bruta en contra dels mateixos ciutadans", ha dit Junqueras, que ha asseverat –ensenyant la seva vessant de professor d'història– que això ha estat una pràctica recurrent a Espanya al llarg dels segles.

Així, el vicepresident ha afirmat que cal acabar amb la corrupció a Catalunya però ha lamentat que l'Estat faci ús de les institucions per combatre un projecte polític. "Segur que ens ho han remenat tot i afortunadament no ens han trobat res", ha dit el republicà traient pit implícitament perquè ERC no ha estat en el focus de les operacions policials. També ha afegit que personalment ha pres les mesures que té a l'abast per evitar manipulacions com anul·lar la seva versió electrònica dels comptes bancaris.

Per la seva banda, el president Puigdemont ha lamentat que s'intenti atacar la reputació dels polítics catalans i es "posi en joc" la credibilitat dels dirigents del Govern. En aquest punt, s'ha referit a l'última operació de la Guàrdia Civil a diversos ajuntaments catalans, inclòs el de Girona. L'exalcalde de la capital gironina ha assegurat que l'institut armat només va sol·licitar informació per un seguit de contractes que estan quantificats en uns "65.000 euros més IVA". Així, ha acusat el ministre de l'Interior de voler fer "espectacle mediàtic" avisant diversos mitjans de comunicació dels escorcolls. En aquest punt, el president ha negat haver comès cap irregularitat o cobrat comissions quan era alcalde de Girona i ha dit que és "un president 0,0".

De fet, el Govern, arran dels fets, va fer declaracions dures contra l'actual responsable de l'Interior en funcions: va acusar Fernández Díaz de ser l'"autor intel·lectual" de l'operació.

La qüestió de confiança, una "oportunitat"

Puigdemont ha definit la qüestió de confiança del setembre –l'ha situat a la segona quinzena– com una "oportunitat" per "enfortir" el procés d'independència. "No ho visc amb angoixa, la política catalana hi pot sortir guanyant", ha dit el president, ja que a parer seu demostra que a Catalunya es resolen les qüestions per la via democràtica i a través dels mecanismes parlamentaris. Ara bé, el president ha lamentat haver arribat a aquesta situació per un 'no' de la CUP als pressupostos, que ha titllat d'"inexplicable".

Així com Puigdemont ha tret pit de la "cultura de pacte a Catalunya", ha carregat contra la manera de fer dels partits espanyols. En aquest punt, no ha descartat unes terceres eleccions a Espanya per la incapacitat de les formacions polítiques d'arribar a un acord. "[A Madrid] La cultura del pacte no existeix", ha afirmat el president.

Sobre el full de ruta

Puigdemont i Junqueras s'han compromès a complir amb el programa electoral de Junts pel Sí i han mantingut el termini dels 18 mesos per assolir la independència. Ara bé, s'han mostrat disposats a parlar del referèndum unilateral d'independència.

El vicepresident ha afegit, en tot cas, que al full de ruta del Govern ja hi ha previst el referèndum de ratificació d'una eventual Constitució catalana.

Puigdemont, sobre Munté: "Em sembla una decisió molt intel·ligent"

A l'entrevista no hi ha faltat un apunt final sobre el congrés de CDC que s'inicia demà. "Em sembla una molt bona fórmula", ha dit Puigdemont sobre la proposta d'Artur Mas de compartir la presidència de la nova Convergència amb l'actual portaveu del Govern, Neus Munté. "La Neus és una persona molt solvent", ha dit, i ha afegit que es tracta d'una decisió "molt intel·ligent". El seu lideratge, però, no implicarà que surti de l'executiu –ha deixat clar Puigdemont.

D'altra banda, pel que fa a la seva implicació en el nou partit, el president ha dit que té ganes de participar-hi però ha descartat tenir responsabilitats orgàniques.

stats