El post 23-J

Puigdemont s'implicarà personalment en la negociació amb el PSOE

Formarà part de l'equip negociador, tot i que el partit espera que sigui el PSOE qui mogui fitxa primer

4 min
El president, Carles Puigdemont, va rebre Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat.

BarcelonaEl titular no ha canviat des de la nit electoral: la investidura de Pedro Sánchez està en mans de Carles Puigdemont. Però a partir d'ara ho estarà molt més del que probablement li interessaria al PSOE. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, Puigdemont s'implicarà personalment en les negociacions. La seva opinió no només serà determinant per acceptar o rebutjar l'oferta dels socialistes, sinó que, a més, treballarà colze a colze amb l'equip negociador que s'hi reunirà. Algunes fonts fins i tot el situen dins d'aquest equip, en el qual, amb tota seguretat, també hi seran el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la candidata del 23-J, Míriam Nogueras. Des de JxCat s'imposa el silenci i fonts de la direcció expliquen a l'ARA que, de moment, no hi ha cap equip tancat. De fet, asseguren que estan a l'espera que sigui el PSOE qui es mogui primer per determinar després quina serà l'estratègia a seguir per Junts.

Faran desplaçar els negociadors socialistes a Bèlgica? No seria una novetat. Puigdemont ja va explicar en el seu dia que dos emissaris del PSOE li van traslladar l'oferiment d'un indult. La resistència a reunir-se amb el 130è president de la Generalitat serà, però, molt elevada, sobretot perquè durant la campanya els socialistes van negar rotundament haver-li ofert els indults i el mateix Pedro Sánchez va definir Puigdemont com una "anècdota" en la política actual.

"Sánchez no serà president amb els vots de Junts. Pagar per avançat a un tio a qui no compraries ni un cotxe de segona mà és un esport de risc". És l'última apel·lació directa que Puigdemont va fer públicament sobre la investidura, tot i que llavors ni tan sols s'havien celebrat les eleccions i tot apuntava que seria Alberto Núñez Feijóo el candidat amb més opcions de ser president. Fonts properes a l'expresident expliquen que des del primer minut va quedar clar que en aquesta negociació el paper de Waterloo hauria de ser preponderant, encara que Puigdemont no tingui cap càrrec concret a l'executiva. I això, opinen alguns, pot ser contraproduent per arribar a un acord amb el PSOE.

El preu a pagar, referèndum i amnistia, no està dins del pla dels socialistes, que preferirien deixar les qüestions relacionades amb el Procés per debatre-les a la taula de diàleg. La clau, doncs, serà comprovar si a Junts estan disposats a rebaixar el preu inicial, sabent que ERC també els pressiona en aquest sentit. Algunes de les fonts consultades per l'ARA expliquen que el sector pragmàtic del partit intenta maniobrar precisament per aconseguir-ho. En tot cas, el que ha quedat clar internament és que la discreció serà important durant les pròximes setmanes. I a més dels contactes amb el PSOE –i amb Sumar, que ha designat Jaume Asens com a negociador–, també s'hauria de concretar si avança o no el front comú entre Junts i ERC.

Negociació secreta, opinions públiques

Amb la pèrdua de la immunitat parlamentària, Puigdemont està a l'espera de saber si es reactiva l'euroordre de detenció contra ell i la resta d'exiliats polítics a Bèlgica. De moment, el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha preferit no activar-la i esperar a saber si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea accepta les mesures cautelars que ha demanat la defensa de l'expresident. Per la seva banda, Pedro Sánchez està passant uns dies de vacances al Marroc, un viatge pel qual està rebent nombroses crítiques tant des del PP, com des d'Unides Podem i fins i tot del Front Polisario. En tot cas, la imatge dels dos junts negociant no està sobre la taula –el PSOE designarà el seu equip negociador– i més quan tothom s'ha autoimposat silenci.

De moment, és precisament Puigdemont l'únic que ha anat trencant aquest silenci piulant de forma sovintejada a Twitter des de les eleccions. L'últim missatge és d'aquest mateix dijous, reaccionant a la proposta de Yolanda Díaz per fer que al Congrés dels Diputats es pugui fer servir el català.

"Són mestres en filibusterisme parlamentari. És aquest l’itinerari que tenen previst perquè el català sigui llengua oficial del Congrés espanyol? Perquè si és aquest, ja sabem el pa que s’hi dona…", ha escrit recordant que fa gairebé dos anys que JxCat va presentar una proposta al Senat per ampliar l'ús del català a la cambra baixa. Aquest dimecres també reaccionava a la nova decisió del TSJC d'ampliar les hores de castellà d'una escola gironina. "Van desconstruint consensos socials i polítics per mer supremacisme lingüístic, i encara demanen que els continuïn estenent xecs en blanc perquè «cal aturar la dreta»".

De fet, tots els tweets de les darreres setmanes van orientats en la mateixa línia: fan una crítica frontal a les polítiques del govern espanyol envers Catalunya i subratllen que les pressions que puguin arribar durant les negociacions de la investidura no tindran cap efecte ni en ell ni en Junts: "Qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç. Almenys en el meu cas".

Puigdemont ha presentat el govern del PSOE com un executiu "capaç de manipular la realitat i la història de manera vergonyosa" i ha advertit que no és de fiar. També ha denunciat els esforços que dedica l'Estat a millorar la percepció que la ciutadania espanyola i europea tenen sobre el conflicte polític obert amb Catalunya. "Com això de pretendre que la monarquia espanyola és exemplar, o que la justícia és independent, o que és l’Estat més descentralitzat del món, o que els nens no poden parlar en castellà als patis de les escoles catalanes. Meres percepcions amb les quals colonitzen l’imaginari dels espanyols o de part dels europeus, Parlament inclòs. Per què esforçar-se a consolidar una realitat contrastable quan fabricant percepcions en tenen prou?"

"El conflicte continua intacte, malgrat les promeses dels «dialogants»", va escriure quan els tribunals van notificar a l'activista Dani Gallardo que hauria d'entrar a la presó. La Fiscalia també havia demanat que es reactivés l'euroordre contra els exiliats. "Un dia ets decisiu per formar el govern espanyol, i l'endemà Espanya ordena la teva detenció", va piular.

Puigdemont serà decisiu per definir la posició final de Junts respecte a la investidura de Pedro Sánchez i també ho serà durant les negociacions amb un mantra que va repetint des del mateix 23 de juliol: "Junts no deu res a ningú més que als seus votants".

stats