Política 03/05/2019

Puigdemont no va poder viatjar al Canadà perquè va demanar el visat a una empresa "fantasma"

L'expresident torna a sol·licitar l'autorització per viatjar al Quebec entre el 10 i el 14 de juny

Júlia Manresa
3 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

Brussel·lesVa ser una empresa privada de gestió de visats la que va impedir l’entrada de l’expresident Puigdemont al Canadà. El seu advocat a Quebec, Stéphane Handfield, ha explicat en roda de premsa que havien fet servir una empresa privada per fer d’intermediari entre l’administració pública canadenca i el sol·licitant del visat (que tècnicament ja no s’anomena visat sinó autorització electrònica de viatge, i que va resultar ser una mena d’ “empresa fantasma” cometent “mala praxis” a l’hora de gestionar la sol·licitud de l’expresident. De fet, tal com va explicar l’advocat a l’ARA, l’empresa de visats que van fer servir és la catalana Electronic Travel Service, gestora de la pàgina web www.canadianeta-visa.com, amb seu al Prat de Llobregat. Des de l’entorn de l’expresident es neguen a valorar aquesta informació, però admeten que “l’empresa de visats va cometre un error”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primer les autoritats canadenques van concedir a Puigdemont el permís electrònic per viatjar al Canadà. Després, però, l’oficina d’immigració va enviar-li dues cartes (29 de març i 1 d’abril) demanant informació addicional i anunciant que fins que no rebés aquesta informació el permís seria suspès. La qüestió és que Puigdemont no va arribar mai a rebre aquestes dues cartes i, per tant, no va poder donar la informació que demanaven les autoritats. El que sí que va rebre va ser un correu de l’empresa intermediària informant que la seva petició havia sigut “rebutjada” per les autoritats i que el govern canadenc no li comunicaria els motius. L’únic que va rebre l’expresident és un missatge que “ometia informació crucial”, perquè mai va rebre les dues cartes de les autoritats. Com explica Handfield , Puigdemont es va pensar en tot moment que parlava directament amb les autoritats del Canadà i no que el missatge l’interposava l’empresa privada de visats. La informació la va avançar ahir el diari digital canadenc 'La Presse'.

Des de l’entorn de l’expresident no han volgut parlar en cap moment d’estafa, ni de l’empresa en concret, sinó “d’error”. L’empresa gestora de la pàgina web assegura ser “experta” en gestió de visats en línia. En els termes i condicions però, ja avisa que no està vinculada amb el govern de Canadà, a qui fa totalment responsable de l’aprovació o rebuig final de la sol·licitud. Això sí, si no s’aconsegueix l’aprovació, la companyia torna els diners (fan pagar 60 euros per un tràmit que fet particularment en costa 7). Aquest diari ha intentat posar-se en contacte amb l’empresa però no obtingut resposta.

L’advocat de Puigdemont al Quebec va aclarir que el permís estava suspès i no denegat i va reconèixer que hi ha consciència d’aquestes males pràctiques per part d’ empreses de visats d’aquesta mena i que, fins i tot, hi ha la intenció de regular-lo per evitar més casos. Per això, va explicar que les autoritats canadenques estan disposades a tornar a avaluar la petició i que ara Puigdemont podrà entregar aquesta informació addicional sol·licitada. D’aquesta manera va anunciar juntament amb el president general de la Societat Saint-Jean-Baptiste (SSJB) de Mont-real, Maxime Laporte, (de l’associació que havia convidat l’expresident) que Puigdemont ha tornat a sol·licitar el permís per visitar el Quebec entre el 10 i el 14 de juny.

Tot i això, continua insistint que li sembla “inusual” que les autoritats canadenques demanessin “informació addicional” dos dies abans de la data del viatge i recalca que li sembla poc habitual pequè “les acusacions que pesen sobre Puigdemont a Espanya són “polítiques De fet, en l’article de La Presse s’explica que sovint aquestes peticions es fan per demanar informació sobre processos judicials o acusacions obertes dels sol·licitants del permís per entrar al Canadà. Handfield, però, es mostra optimista que l’expresident aconseguirà aquesta vegada l’aprovació del permís que ha tornat a demanar per poder visitar el Quebec el 10 de juny

stats