La nova legislatura

Puigdemont es trobarà avui amb Aragonès i Pujol a la Catalunya Nord

Anirà a un acte commemoratiu del músic Pau Casals, segons ha informat la seva oficina

2 min
Carles Puigdemont en una entrevista recent amb l’ARA A Brussel·les. 


BarcelonaEn plenes negociacions per a la investidura a Madrid, l'expresident Carles Puigdemont se la jugarà en el seu viatge aquest dilluns a la Catalunya Nord per assistir a la Universitat Catalana d'Estiu, on coincidirà amb el president Pere Aragonès i els expresidents Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra. És el primer cop que abandona Waterloo des que el juliol passat una sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) li va retirar la immunitat. Ho farà en ocasió d'un homenatge pels 50 anys de la mort del músic Pau Casals, a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà, que pertany administrativament al municipi de Codalet, a la comarca del Conflent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte que reunirà quatre expresidents i l'actual cap de govern català preveia en un inici la presència telemàtica de Puigdemont, però aquest dissabte la seva oficina va fer públic que sí que hi aniria en persona amb una arribada a les 12 del migdia i sense atenció a la premsa. Malgrat que en un primer moment va decidir no anar al Parlament d'Estrasburg el juliol pel risc que suposaria fer-ho sense prou garanties de protecció jurídica, ara ha canviat de parer. L'expectació que genera la reunió de presidents se suma al mateix moviment de Puigdemont, ara per ara decisiu per a la governabilitat d'Espanya si Pedro Sánchez vol ser president. Precisament, l'ara eurodiputat de Junts va negar el canvi de rumb de la formació per abraçar el pragmatisme polític mentre va advertir que la "la investidura està allà on estava". Segons va avisar la líder dels juntaires a Madrid, Míriam Nogueras, les condicions segueixen sent les mateixes: amnistia general per als represaliats del procés independentista (que inclogui Laura Borràs) i referèndum d'autodeterminació.

El viatge de l'expresident trenca amb la prudència que s'havia autoimposat fins ara després del revés del Tribunal de Luxemburg, però és veritat que el magistrat Pablo Llarena no ha volgut tramitar una nova euroordre de detenció contra Puigdemont i Comín perquè va voler esperar la resolució del TJUE sobre els recursos presentats pels exiliats respecte a la immunitat. A l'espera de la sentència en segona instància, la incògnita ara és si Llarena mantindrà la seva actitud o si, per contra, intentarà impulsar una nova euroordre exprés per aconseguir l'extradició de Puigdemont aprofitant la seva presència a la Catalunya Nord. Caldrà veure també si la policia francesa preveu actuar o opta per la indiferència com en les altres ocasions en què ha visitat el país. El 2021, però, l'expresident va ser retingut a l'Alguer tot i que al final va poder retornar a Bèlgica. De totes maneres, si l'enganxés una euroordre mentre es trobés a França, el podria deixar en mans de la justícia d'aquest país.

Quan es va produir la decisió del TGUE, Puigdemont va esperar que l'Eurocambra vetllés per la seva llibertat de desplaçament per dirigir-se als plens que se celebren en territori francès, a Estrasburg, però va acabar lamentant que optés per "l'ambigüitat". Així, va criticar que el Parlament Europeu deixés entendre que "no garanteix, doncs, que arribat el cas no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l’Alguer i que, a diferència d’aleshores, podria significar el trasllat del procés d’extradició a França".

stats