Procés
Política Procés 10/07/2023

Puigdemont i Comín no van a Estrasburg pel perill que els detinguin

L'expresident assegura que el TGUE i el Parlament Europeu són "ambigus" i no els "garanteixen" llibertat de moviment fins a la ciutat francesa

3 min
Carles Puigdemont, acompanyat de Toni Comin i Clara Ponsatí en una imatge recent

Brussel·lesEls eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín no aniran a Estrasburg per assistir al ple del Parlament Europeu després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que els retira la immunitat. Segons ha anunciat l'expresident per Twitter, la resolució del tribunal de Luxemburg és "ambigua", i no deixa clar si mantenen la llibertat de moviment per exercir com a eurodiputats i poden desplaçar-se fins a la ciutat francesa. A més, assegura que el Parlament Europeu no els ha aclarit els dubtes i, per tant, podrien córrer el risc de ser detinguts en cas que el jutge Pablo Llarena dictés una nova euroordre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont lamenta que l'Eurocambra s'hagi limitat a respondre'ls que "prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment". En aquest sentit, l'expresident critica que Estrasburg afegeixi "més ambigüitat" a la qüestió de si poden sortir de Bèlgica i entrar a França per complir els seus deures com a eurodiputats. "El Parlament no garanteix, doncs, que arribat el cas no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l’Alguer i que, a diferència d’aleshores, podria significar el trasllat del procés d’extradició a França", ha dit l'expresident per Twitter.

En aquell moment, quan tampoc tenien la immunitat parlamentària i van ser detinguts a l'Alguer, la justícia italiana va deixar en suspens el procediment fins que no s'aclarís la qüestió sobre la seva immunitat i els va alliberar. Ara bé, no està clar que la justícia francesa actués de la mateixa manera que la italiana en una situació com l'actual.

Per aquest motiu, Puigdemont ha assegurat que, "excepte" que el Parlament Europeu no els comuniqui de "manera clara" que la immunitat de desplaçament per anar a la ciutat francesa "queda garantida" i tenen la seguretat que no seran detinguts, no assistiran al ple de l'Eurocambra d'aquesta setmana, "contràriament" al que és la seva "intenció i deure". "No obstant això, seguirem demanant una resposta clara a aquesta qüestió, no pas per l’afectació personal que pugui tenir sinó perquè afecta un dret fonamental que cap Parlament del món democràtic no hauria de discutir", ha afegit l'expresident.

A l'espera de l'euroordre de Llarena

A la roda de premsa de la setmana passada per valorar la sentència del TGUE, tant Puigdemont com la seva defensa, liderada per Gonzalo Boye, van assegurar que els eurodiputats de Junts mantenien la llibertat de desplaçament per dirigir-se als plens d'Estrasburg i Brussel·les del Parlament Europeu. Tot i això, la resolució del TGUE no els garanteix aquesta llibertat encara que sigui per qüestions relacionades amb la seva feina com a eurodiputats i, més endavant, fonts de la defensa dels eurodiputats independentistes ja van rectificar i també apuntaven que la sentència de Luxemburg no ho deixa clar.

En tot cas, Llarena encara no ha emès euroordres per extradir-los i ser jutjats a Espanya perquè vol esperar al pronunciament de la Fiscalia. En el cas de Puigdemont i Comín, els reclamarà per malversació agreujada i desobediència –la qual cosa implica presó–, mentre que en el cas de Ponsatí cal veure si hi ha euroordre: només serviria per fer-la comparèixer forçosament davant del jutge instructor, Pablo Llarena, ja que està processada per desobediència, un delicte que no comporta presó. De fet, Ponsatí va afirmar en una entrevista a l'ARA que sí que té pensat assistir al ple de l'Eurocambra a Estrasburg perquè contra ella no es pot presentar una euroordre.

Un cop emeses les euroordres, els eurodiputats es posaran a disposició de la justícia belga –tal com han fet sempre–, que tornarà a decidir el seu futur polític i jurídic. Obriran una altra discussió: segons Boye, les noves euroordres no seran efectives perquè el suplicatori que va concedir el Parlament Europeu –ara avalat per Luxemburg– ja ha perdut el seu efecte. El Suprem el va demanar al seu dia per jutjar-los per sedició i malversació de fons públics, i ara la sedició, després de la reforma del Codi Penal, ja no existeix. Amb aquest argument, Boye defensarà davant dels tribunals belgues que Llarena necessita un nou suplicatori per jutjar-los.

stats