Política 30/07/2021

Puigneró reclama a Sánchez que es mulli a favor dels avals de l'ICF

El vicepresident afirma que un informe desfavorable de l'Advocacia de l'Estat seria "totalment incompatible" amb l'agenda del retrobament

2 min
El vicepresident, Jordi Puigneró, en un contacte informatiu al Parlament

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha instat el Govern de Pedro Sánchez a "mullar-se", a través de l'informe de l'Advocacia de l'Estat, a favor de l'aval de la Generalitat per als 34 ex alts càrrecs encausats pel Tribunal de Comptes per l'acció exterior. "Un informe desfavorable de l'Advocacia de l'Estat seria totalment incompatible amb l’«agenda del retrobament» de Pedro Sánchez", ha alertat Puigneró en declaracions a l'agència Efe.

El Tribunal de Comptes va demanar aquest dimarts un informe a l'Advocacia de l'Estat davant els dubtes sobre la legalitat dels avals de l'Institut Català de Finances (ICF) a la fiança de 5,4 milions d'euros imposada a la trentena d'ex alts càrrecs de la Generalitat encausats per promoure amb diners públics el Procés a l'estranger. Després que el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya avalés aquest dijous la fórmula del Govern per cobrir aquesta fiança i recomanés retocar el decret llei en qüestió per dissipar dubtes, Puigneró ha dit que espera que ara l'Advocacia de l'Estat doni el seu vistiplau al mecanisme creat per la Generalitat.

Per a Puigneró, un informe contrari als avals de l'ICF significaria que "des de l'Advocacia de l'Estat s'empara un Tribunal de Comptes polititzat, que prové de l'època franquista i que no és un tribunal, sinó que sembla més aviat un instrument de l'antiga Inquisició". "No s'entendria que, amb un govern de l'Estat que defensa l'agenda del retrobament i vol avançar cap a la resolució del conflicte, la seva pròpia advocacia fes un informe desfavorable a aquesta iniciativa", ha reiterat l'endemà que el Parlament també avalés el decret amb el suport de les forces independentistes, amb l'abstenció del PSC i dels comuns i el vot en contra de les forces de dretes.

Segons Puigneró, "el que ha de fer el govern de Pedro Sánchez és mullar-se" i "decidir si està a favor d'un organisme amb una herència franquista, polititzat, com el Tribunal de Comptes, o a favor d'entrar en una via de resolució del conflicte" entre Catalunya i Espanya. "Ha de mullar-se, no es pot ser imparcial en aquesta situació", ha insistit Puigneró, principal veu de JxCat al Govern.

Encara que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries no és vinculant, per a Puigneró sí que "és important" i confirma, a parer seu, que el decret del Govern "està emparat en la legalitat" tal com ha defensat l'executiu des que el va presentar. El vicepresident ha subratllat que el fons creat per la Generalitat per cobrir la fiança del Tribunal de Comptes "és una bona solució per donar resposta a una repressió absolutament injusta i injustificada". 

stats