Política 10/12/2018

JxCat i el PDECat insisteixen que s'ha malinterpretat Torra per reivindicar la via eslovena: "No a la violència sempre"

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, recorda que l'1-O hi va haver "violència, però de l'Estat"

Anna Mascaró
4 min
Eduard Pujol aquest matí al Parlament

BarcelonaTant Junts per Catalunya (JxCat) com el PDECat han coincidit aquest dilluns a rebutjar la "interpretació" que s'ha fet de les paraules del president Quim Torra d'aquest cap de setmana, reivindicant la via eslovena per a la independència, en què l'exèrcit eslovè es va enfrontar al iugoslau, i han rebutjat que el cap de l'executiu es referís a una via violenta. "El president Torra es refereix a la determinació del poble eslovè amb la seva voluntat de tenir un estat eslovè", ha afirmat Eduard Pujol, que ha afegit: "Es referia al fet que és una societat cívica, democràtica i pacífica que va decidir a través de les urnes que volia ser un estat, aquesta és la interpretació que donem a les paraules del president Quim Torra". "No a la violència sempre, en cap circumstància", ha assegurat.

"Som els que sempre hem estat i serem en la via cívica i pacífica", ha sentenciat el portaveu de JxCat, i ha rebutjat les paraules del ministre Josep Borrell, que ha afirmat que "sembla que Torra crida a la insurrecció". "El dia 1 d'octubre de l'any passat hi va haver violència, però va ser violència d'estat –ha afirmat–. El senyor Borrell hauria de tornar a la comissió del 155 per aclarir què va passar aquell dia". "El que ens ha d'amoïnar no són qualificacions de vies sinó el que hi ha al darrere", ha insistit Pujol: "La voluntat del poble català és fer valer els seus drets per la via absolutament catalana".

En el mateix sentit s'ha expressat el PDECat, que també ha considerat que les paraules de Torra es van malinterpretar. La diputada al Congrés, Míriam Nogueras, ha remarcat que "el moviment independentista és no violent, cívic". "No és la primera vegada que l'estat espanyol alimenta la confrontació", ha insistit. Mentre que, per la seva banda, el president del PDECat, David Bonvehí, ha celebrat que el president del Parlament, Roger Torrent, que ha reivindicat la via escocesa, "vingui a les tesis del PDECat". "Nosaltres sempre hem defensat la via escocesa", ha dit. "El president Torra va parlar d'Eslovènia perquè era de viatge a Eslovènia. Però sap que les realitats dels dos països són molt diferents", ha conclòs. Nogueras, amb tot, ha recordat que "en la via eslovena es van votar dos referèndums i la violència va venir de l'altre bàndol".

Rebuig a les accions dels CDR als peatges

"No a la violència en cap circumstància", ha asseverat Pujol: "Sempre pacífics". Sobre els talls a les autopistes que han portat a terme aquest cap de setmana els CDR, que estan en contra de la celebració d'un consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre, Pujol ha assegurat que JxCat es "nega a donar més d'un minut de glòria als talls a les autopistes d'ahir. Si parlem d'incidents com els d'ahir permetin-me que torni a posar sobre la taula la capacitat de mobilització brutal des del civisme i el pacifisme de la gent d'aquest país el dia 11 de setembre".

D'altra banda, el president del PDECat, David Bonvehí, ha rebutjat els talls i ha afirmat que el partit "sempre ha estat al costat de les manifestacions pacífiques". "Tot el respecte per les manifestacions que facin els CDR, però que es puguin explicar i ho facin amb la cara descoberta", ha recalcat.

Sobre la reunió entre Buch i Torra, de la qual van sortir ahir sense anunciar canvis als Mossos d'Esquadra, Bonvehí ha afirmat que "els dos estan completament coordinats, són ferms defensors del cos dels Mossos i estan compromesos a què si algú a dins el cos no ha fet bé la seva feina s'han de demanar responsabilitats. El que sabem és que hi ha sintonia entre els dos".

El PDECat s'obre a fer una consulta a la militància sobre la Crida

D'altra banda, el PDECat s'ha mostrat disposat aquest dilluns a fer una consulta a la militància sobre la integració del partit a la Crida Nacional de Carles Puigdemont un cop s'hagi inaugurat, el pròxim 19 de gener. Així ho ha afirmat Nogueras, que, malgrat tot, no ha detallat ni com serà aquesta consulta ni en quin punt estan les converses amb la Crida. "Tenim ànim que l'encaix sigui positiu", ha recalcat".

Pujol descarta investir Puigdemont

Sobre el Consell per la República, presentat aquest dissabte, Pujol ha afirmat que "serà el que la societat i els seus membres decideixin que sigui", i un "altaveu potent que permetrà mantenir la qüestió de Catalunya a l'agenda europea".

Respecte a les paraules de l'expresident Carles Puigdemont cessat pel 155, en una entrevista a TV3, que va assegurar que tornaria a Catalunya si el Parlament l'investeix a distància, ha dit: "El dia que Puigdemont pugui ser investit voldrà dir que Espanya torna a ser un estat democràtic i de dret. Però a dia d'avui, en la dinàmica parlamentària més immediata, aquesta situació no està plantejada".

En un altre ordre de coses, Pujol s'ha referit al posicionament dels bisbes catalans, que "han qüestionat públicament la llarga presó preventiva dels presos polítics d'aquest país". "Qualsevol posicionament públic que denunciï aquesta injustícia és benvingut", ha sentenciat.

stats