Política 06/05/2016

Una quarantena d'alcaldes protesten contra la suspensió de la llei antidesnonaments

Els càrrecs electes entreguen una instància que concreta la xifra de famílies en risc de quedar-se sense llar

Laia Vicens
2 min
Ada Colau, durant la concentració davant de la delegació del govern espanyol.

BarcelonaUna quarantena d'alcaldes i alcaldesses de gairebé tots els partits polítics s'han concentrat davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona per entregar una instància en què concreten el nombre exacte d'expedients de famílies en risc de quedar-se sense llar que s'estan tramitant en compliment de la llei antidesnonaments, una part de la qual està impugnada al Tribunal Constitucional pel govern espanyol. En el text registrat, els alcaldes asseguren que seguiran tramitant aquests expedients encara que el TC anul·li la normativa. "Seguirem atenent les persones afectades", asseguren. Ada Colau (Barcelona), Núria Marin (l'Hospitalet), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet), Dolors Sabater (Badalona) i Juli Fernández (Sabadell) han estat alguns dels càrrecs electes que han presentat formalment la queixa. Tot i que era la intenció inicial, els alcaldes no han pogut reunir-se amb la delegada del govern espanyol a Barcelona, Llanos de Luna, i s'han limitat a registrar la cinquantena de cartes que han enviat els municipis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nombre d'expedients en tramitació varia molt en funció dels criteris que s'han inclòs. Així, algunes poblacions han inclòs les persones desnonades o en risc imminent de ser-ho, les multes als grans tenidors per tenir pisos buits o l'inici per garantir la cessió obligatòria dels habitatges. Això explica la divergència entre els expedients de Barcelona (680) i els de l'Hospitalet (2.101). Santa Coloma de Gramenet n'ha comptat 852, Sabadell, 200; Badalona, 86 i Cerdanyola del Vallès, 78, entre d'altres. Els alcaldes s'han emplaçat a unificar quins criteris estableixen per comptar els casos que es poden veure afectats per una eventual suspensió de la llei antidesnonaments.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acusat el govern espanyol d'estar "massa lluny del patiment de la gent" i ha titllat d'"anòmal i inaudit" que un govern en funcions impugni una llei que protegia milers de ciutadans. "Li demanem que reconsideri la postura i que tingui en compte que ha de respondre davant la ciutadania afectada", ha demanat. Així, ha assegurat que els alcaldes i alcaldesses "estan obligats a fer el màxim possible per garantir els drets fonamentals" dels ciutadans.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que ha garantit que els ajuntaments sortejaran qualsevol impugnació a través de "noves normatives", en relació al que es va acordar a la cimera entre institucions i entitats socials d'aquesta setmana. "El recurs del govern del PP no va en contra de Catalunya ni del Govern, sinó en contra dels ciutadans que pitjor ho passen", ha lamentat.

A la concentració també hi han acudit representants de les entitats municipalistes, com el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, que ha advertit que "no tolerarem que cap família vagi a viure sota un pont", i Lluïsa Moret, de la FMC i alcaldessa de Sant Boi, que ha reclamat una resposta "integral i interinstitucional" com més aviat millor.

stats