INTERROGANTS AL PP
Política 13/11/2015

Què li passa a Andrea Levy?

El PP es mou entre la preocupació i la indignació per la seva “apatia”

Gerard Pruna
4 min

BarcelonaEscarxofada al seu escó. Mastegant xiclet ostensiblement. Gesticulant amb vehemència. Era dimarts a la tarda i la diputada del PP al Parlament Andrea Levy acabava de convertir-se, a desgrat seu, en el hashtag hashtag#yosoylaLevy i en una de les imatges del debat d’investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser durant un dels moments de més tensió del ple. El president de la Generalitat, Artur Mas, replicava a Xavier García Albiol, que l’acabava d’acusar de fomentar l’odi a Espanya. “Són vostès els que han sembrat la discòrdia”, responia elevant el to. Levy, amb un punt xulesc, movia els braços des del seu seient exigint-li calma. En conversa amb l’ARA, la diputada popular lamenta l’abast “interessat” d’un episodi que voldria deixar enrere. Apunta que no tornarà a mastegar xiclet a l’hemicicle, però defensa la seva gesticulació, que atribueix a la “passió” amb què viu els debats. “No són gestos ofensius”, conclou.

L’escena -a la qual s’havia d’afegir una grip que dijous la deixaria pràcticament fora de combat en el ple- tenia impacte més enllà de la repercussió a les xarxes socials. Posava en el punt de mira l’actitud de la vicesecretària d’estudis i programes del PP també entre els seus propis companys de partit, que es mouen entre la preocupació i la indignació per l’“apatia” que perceben en la jove dirigent popular, captada sovint per les càmeres més pendent del mòbil que de l’hemicicle. “Què li passa a Andrea Levy?” ha sigut una pregunta habitual aquests dies als despatxos que els populars tenen a l’ala est del Parlament. “La veig displicent, absent”, explica a l’ARA una companya de partit, que reconeix que no sap què la preocupa. Assenyala, a més, que la imatge d’“apatia” que desprèn Levy no beneficia el PP en un moment en què, diu, és molt important donar la cara a Catalunya. Malgrat tot, confia que la diputada aprofitarà el cap de setmana per “reflexionar”.

Un altre membre del seu grup parlamentari es mostra menys comprensiu: “Hi ha indignació amb ella dins del partit”, assegura. No entén un comportament on veu “una actitud com si el Parlament fos massa poc per a ella”. Coincideix amb altres companys a recalcar que es tracta d’un moment històric i que hi ha “molta gent a la banqueta amb ganes de treballar al Parlament”. “Entenc que hi hagi gent molesta”, apunta un altre dirigent.

No tot són crítiques. També hi ha companys que l’excusen i ho redueixen tot a “una qüestió de forma que ja ha corregit”. És una imatge que “respon al cansament”, argumenta un altre diputat. “Si ens enfoquessin a tots durant tot un ple tindríem vídeos de tothom”, afegeix. La mateixa Levy admet que el ritme frenètic de viatges entre Barcelona i Madrid pot arribar a ser esgotador. Sobre les crítiques, prefereix obviar-les. Des de dimarts ha comentat la jugada amb gairebé tothom. També amb Albiol, amb qui fins i tot n’ha fet broma. “Tinc el suport de qui l’he de tenir”, afirma.

“La volen triturar”, surt en defensa seva un dels que fins fa poc compartien reunions amb Levy abans que ella fes el salt a Madrid. El seu auge inesperat li ha generat alguns enemics interns, ja quan el 2012 Camacho la va incorporar per sorpresa a la direcció del PP a Catalunya. I més quan al juny Mariano Rajoy -també per sorpresa i assessorat per Jorge Moragas- la va fitxar com una de les cares noves cridades a renovar el partit.

Esperava un lloc al Congrés?

Precisament el salt a Génova és una de les causes que alguns apunten per explicar la “desgana” de Levy. “Esperava un lloc a les llistes”, comenten. Dimarts, a la mateixa hora que la diputada gesticulava dins de l’hemicicle, Génova tancava definitivament les llistes. Levy és l’única membre de la direcció del partit que no serà candidata al Congrés o al Senat. Pablo Casado, Fernández Martínez-Maíllo, Javier Maroto i Javier Arenas sí que hi seran. ¿Això la deixa en pitjor situació de cara a fer carrera a Madrid? Companys del partit creuen que sí, i que això podria explicar la seva actitud. Ella ho nega. Segons explica, tant Mariano Rajoy com María Dolores de Cospedal li van demanar abans del 27-S que anés al Parlament. Un gest simbòlic. En un moment “crucial”, la direcció estatal del PP tindria algú a la cambra catalana. Interlocució directa entre Génova i el Parc de la Ciutadella.

La decisió, però, té algunes conseqüències. Levy és la responsable d’estudis i programes del PP i això l’obliga a ser a Madrid cada dos per tres. Una situació que complica una mica més la vida a un grup parlamentari ja reduït per la desfeta electoral. “ De facto som deu, tenim un diputat menys”, reconeixen els seus companys. Ella admet que acumula molta pressió i que es fa difícil compaginar les dues activitats, però que en té ganes. “Sóc als dos llocs: és normal si un dia faig cara de cansada”.

Descartada l’opció de marxar a Madrid en aquestes eleccions espanyoles, l’única via per tenir un lloc a les Corts seria que el PP tingués finalment un senador de designació autonòmica pel Parlament, una possibilitat que ara mateix sembla difícil. Aquesta opció, apunten algunes fonts del partit, podria ser una sortida per a Levy, ja que li permetria passar més temps a Madrid i alliberar un lloc al Parlament. Malgrat tot, és una opció remota. Per ara Levy seguirà al Parlament. Sense mastegar més xiclet. Observada per les càmeres.

stats