Corrupció

Rajoy esclata contra Bárcenas: "Comença a ser una vergonya el que estem vivint"

L'expresident del govern i el seu predecessor, Aznar, neguen amb contundència l'existència de la caixa B del PP

4 min
Rejoy durant la seva declaració

San Fernando de HenaresEra imaginable que Mariano Rajoy negaria l'existència de la caixa B del PP –ja ho va fer el 2017 en la compareixença al judici sobre la Gürtel que va destruir la seva carrera política–, però no per això hi havia menys expectativa per saber com respondria a les acusacions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, obsessionat amb implicar l'expresident espanyol. "Comença a ser una vergonya el que estem vivint", ha esclatat Rajoy en la seva declaració al judici sobre el que ha volgut anomenar els papers del senyor Bárcenas, però no del PP, tal com els ha rebatejat l'extresorer. L'exlíder de la formació conservadora ha mantingut el silenci fins aquest dimecres, moment en què ha fet tornar com un bumerang els dards al principal acusat del presumpte ús de diner negre al partit. Lluny dels temps en què li enviava missatges demanant-li que "sigués fort", l'exlíder del PP ha utilitzat aquest cop paraules com deliri i surrealisme i, com a colofó de les declaracions dels principals exdirigents populars, ha retratat Bárcenas com una persona arraconada per la justícia que busca "barrejar els altres en decisions exclusivament seves i per al seu propi benefici".

"Absolutament fals" ha sigut la fórmula més utilitzada per Rajoy fins que s'ha permès la llicència d'oferir una resposta llarga a una de les acusacions populars que l'han interrogat: "Vostè ha donat per feta l'existència d'una caixa B. Però en quaranta anys de militància al PP no he sentit a cap dirigent, militant ni empleat parlar de la caixa B a la qual vostè fa referència. I en aquest judici han passat exsecretaris, empleats, gerents i comptables, i cap ha afirmat l’existència de la caixa B al PP. Per tant, insisteixo que no n’hi ha. Hi ha els papers del senyor Bárcenas, que haurà d’explicar. A mi no m’ha entregat cap comptabilitat B perquè jo la primera vegada que vaig veure els papers van ser els publicats en un mitjà i, per tant, és metafísicament impossible que intentés destruir-los".

A partir d'aquest moment, Rajoy ha abandonat les respostes curtes i ha redoblat les acusacions contra Bárcenas. "Primer va dir que m'havia entregat els papers i després una fotocòpia de l'últim full. Ni tan sols està d'acord amb ell mateix, perquè un dia diu una cosa i un altre la contrària", ha continuat l'expresident popular. "El que crec que ha canviat els papers és el mateix Bárcenas", ha reiterat Rajoy, que ha qualificat de "demencial" la hipòtesi que el PP l'intentés subornar perquè els modifiqués, tal com va declarar l'extresorer.

Els lletrats de les acusacions han donat oportunitats al testimoni per esplaiar-se i ho ha aprofitat. "El 95% de les persones que hi apareixen esmentades han afirmat que el que s'hi diu és fals", ha repetit gairebé una desena de vegades, després que aquest dimarts l'ex secretària general María Dolores de Cospedal utilitzés pràcticament les mateixes paraules i els seus antecessors en el càrrec també aportessin la mateixa versió. Altres persones, com els exdiputats del PP Eugenio Nasarre i Jaime Ignacio de Burgo, sí que van reconèixer el cobrament de sobresous.

L'advocat de Bárcenas ha preguntat a Rajoy que com s'explicava que l'extresorer s'inventés suposadament unes anotacions sobre fets ocorreguts onze anys enrere o sobre una adquisició d'accions –del mitjà Libertad Digital– sobre les quals no va participar directament, però l'expresident del PP s'ha limitat a dir que no era "a la seva ment" ni coneixia els seus "criteris" per fer aquells documents. També s'ha referit a un informe de la Intervenció General de l'Estat que consta a la causa i que "destrossa la credibilitat" dels papers.

Així, Rajoy ha reiterat que les anotacions de Bárcenas eren "falses" i "mentida", i ha llançat un avís a la sala: "Utilitzen el senyor Bárcenas com a argument d'autoritat i això és perillosíssim". El testimoni no només ha volgut incidir en el judici oral, sinó que també ha llançat un missatge al món de la política que va deixar ja fa gairebé tres anys. "Hi ha gent que perseverarà a apuntar-se amb finalitats polítiques a coses que no són veritat", ha dit Rajoy, en un dard implícit al PSOE i a les formacions d'esquerres que assenyalen el PP per la caixa B i que van fer possible la moció de censura de Pedro Sánchez el juny del 2018.

Aznar també nega la comptabilitat paral·lela

La compareixença de Rajoy ha anat precedida de la del també expresident del govern espanyol i del PP José María Aznar, que ha declarat per primera vegada en seu judicial sobre la corrupció del partit. Ho havia fet al Congrés a la comissió d'investigació que es va obrir per investigar el presumpte finançament irregular del PP i llavors ja va dir que "mentre no es demostrés el contrari", continuaria mantenint que no hi havia cap caixa B. Ho manté? "Totalment", ha respost aquest dimecres, malgrat que l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem ho hagin acreditat en les seves sentències sobre la primera època de la Gürtel.

Aznar ha rebatut un dels testimonis que aquest dimarts li va atribuir l'autorització d'un pagament a un exconseller navarrès que havia assumit despeses electorals. "Mai vaig autoritzar pagaments ni compensacions perquè no en tenia competències", ha assegurat l'expresident del PP, que ha declarat des del despatx del seu domicili i amb mascareta. Un detall que ha despertat curiositat a l'advocat de l'Observatori DESC Gonzalo Boye, a qui Aznar ràpidament ha identificat com el lletrat de Carles Puigdemont. El president del tribunal, José Antonio Mora, ha censurat el comentari de l'expresident i, posteriorment, que Boye indagués per què l'expresident s'amagava rere la mascareta si era sol a casa.

Aznar s'ha escudat en les recomanacions sanitàries, les mateixes que han permès que tant ell com Rajoy declaressin per videoconferència i provoquessin que la sala de vistes hagi quedat deserta. Tot i demanar poder assistir físicament a les sessions que li semblessin més importants, ni tan sols Bárcenas ha anat a escoltar Rajoy, amb qui va sol·licitar un acarament la primera sessió del judici augurant que la seva tesi seria contraposada a la seva. I així ha estat.

stats