Política 18/02/2014

Rajoy, disposat a “moure's” però no a “cedir” sobre Catalunya

En una resposta a José Montilla, el president espanyol es mostra disposat a "parlar", però insisteix que no pot cedir "res" que afecti la "sobirania nacional"

Efe
2 min

MadridUna vegada més, Rajoy s'ha hagut de pronunciar sobre Catalunya i una vegada més ha repetit discurs: sí, està disposat a "parlar", però no, no té res a "cedir". Davant els que l'acusen de no fer res i refugiar-se en el seu habitual immobilisme per solucionar la qüestió catalana, Rajoy ha dit que està disposat a "moure's" i parlar amb Catalunya. Però moure's no vol dir, en cap cas, arribar a un acord en els termes que es demanen des del Govern i la majoria del Parlament català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mariano Rajoy ha assegurat aquest dimarts que està disposat a "moure's" i a parlar amb Catalunya, però ha advertit que no cedirà "res" pel que fa a la "sobirania nacional", tot repetint l'habitual argument que no pot disposar-ne. "Jo em mouré sempre", ha afirmat Rajoy en resposta a una pregunta del portaveu de l'Entesa, José Montilla, durant la primera sessió de control del Senat a la qual assisteix aquest any el cap de l'executiu espanyol, que ha destacat que "no hi ha res que sigui intrínsicament bo o dolent" i que, per tant, "de vegades moure's és bo i, de vegades, no". A tall d'exemple, ha apuntat que quan es parlava sobre el rescat d'Espanya finalment es va demostrar que "no moure' i aguantar era millor".

En el cas de Catalunya, Rajoy ha dit a Montilla —que li ha preguntat si pensa fer alguna cosa més que dir que complirà les lleis— que moure's no és bo per convocar unilateralment un referèndum, fixar data i preguntes i donar suport al dret d'autodeterminació, però sí per rectificar aquest suport. Atacs, tots ells, adreçats al president Mas, a qui el govern espanyol acusa d'haver actuat de forma unilateral.

Per al portaveu de l'Entesa, en els dos primers anys de govern de Rajoy s'ha agreujat el "mal anomenat problema català" i hi ha un ampli sector de la societat catalana que vol independitzar-se perquè no troba lloc en l'Espanya actual. Montilla ha preguntat al president del govern espanyol què pensa fer per convèncer la societat catalana que aquest no és el camí i li ha demanat que no faci de "frontó" i no es limiti a deixar passar el temps.

Rajoy ha insistit que està disposat a "dialogar, parlar i escoltar, llevat d'allò que no em correspon a mi, que és la sobirania nacional". El president espanyol ha repetit que Catalunya "i la resta d'Espanya han d'estar juntes a la Unió Europea, l'euro i els tractats internacionals, perquè "qualsevol altra situació diferent és molt dolenta per a tothom: per als catalans i per al conjunt dels espanyols".

Atac a Montilla

De fet, Rajoy no només ha atacat Mas sinó també el mateix Montilla. El motiu: l'actual dèficit de la Generalitat. La situació financera de Catalunya ha servit a Rajoy per tornar a apuntar la tesi que el país sobreviu gràcies a l'ajut financer espanyol. I, de passada, per disparar un míssil contra Montilla amb l'argument que ell és responsable dels comptes vermells de la Generalitat. Rajoy ha dit que la seva prioritat no és la consulta sinó el que ell considera "resoldre els problemes reals que hi ha a Catalunya, com el pagament als proveïdors" o que es pugui tornar a finançar, cosa que, segons ha dit, no és possible per l'actuació de l'anterior govern català.

stats