Política 15/10/2020

Rajoy veu la ratificació de la Gürtel com una «reparació moral» per al PP

El PSOE creu que l'expresident espanyol «escriu el seu epitafi polític amb una 'fake news'»

Ara
2 min
Mariano Rajoy, durant el debat de la moció de censura de Podem al Congrés. EFE

Barcelona"Reparació moral". L'expresident espanyol Mariano Rajoy ha qualificat així la ratificació de la sentència de la Gürtel que va fer ahir el Suprem, en què va confirmar la condemna al PP tot i que va estimar parcialment el recurs dels populars i va eliminar les al·lusions a la caixa B. Rajoy reitera en un comunicat les paraules que va pronunciar al Congrés quan l'Audiència Nacional va dictar sentència el 2008: "La sentència de la Gürtel no condemna el govern d’Espanya ni el seu president ni cap dels deus membres, no condemna cap militant del PP i no recull cap condemna penal contra el PP”, i afegeix: “Tota la justificació de la moció de censura està construïda sobre la base d’una enorme manipulació d’una sentència que no és ferma".

L'expresident es planta, doncs, i no dona validesa a la sentència confirmada pel Suprem, que, d'altra banda, no té cap efecte pràctic perquè el presumpte finançament il·legal del PP continua investigant-se als jutjats i encara no està vist per a sentència. Rajoy s'agafa a les paraules de la interlocutòria en què el tribunal diu que “no es pot afirmar l’autoria del PP com a autor de delictes de corrupció i prevaricació irregular al no sol·licitar-se la condemna en aquest sentit”. A més, Rajoy subratlla que el Suprem pressuposa la "innocència" i "bona fe" dels populars, que suposadament desconeixien els fets.

Amb la voluntat que aquesta "reparació moral" animi militants i simpatitzants a continuar treballant, l'expresident ho aprofita per agrair la confiança als ciutadans i el suport als populars durant la seva etapa a la presidència del govern espanyol.

El PSOE exigeix a Casado que demani perdó

Per al PSOE, amb la carta, Rajoy "escriu un epitafi polític amb una fake news" perquè el Tribunal Suprem va aclarir ahir al vespre que en cap cas considerava "excessiu" que en la sentència de l'Audiència Nacional se cités la caixa B, sinó que simplement no ho considerava oportú perquè no es jutjava els populars per aquest fet malgrat que en les condemnes sí que es fa referència a aquesta via de finançament irregular, ja que s'estipula que l'extresorer del PP Luis Bárcenas es va enriquir de manera il·lícita.

En declaracions des del Congrés, el portaveu dels socialistes al Senat, Ander Gil, ha advertit que "ni la trama Kitchen ni la carta de Rajoy esborraran la realitat de la sentència: que el PP té una llarga trajectòria de corrupció sistèmica amb onze processos judicials oberts". Per això ha exigit al líder del PP, Pablo Casado, que demani perdó i s'ha mostrat "escèptic" que pugui tirar endavant "la regeneració que necessita" el PP. En aquest sentit, ha emfatitzat que la comissió d'investigació al Congrés sobre la Kitchen serà el lloc on debatre la situació i creu que Casado hi hauria d'intervenir –Podem és l'únic que ho ha demanat formalment, però el PSOE només s'inclina per recomanar-ho.

stats