Rajoy reapareix en la convenció que ha de rellançar el lideratge de Casado

L'expresident espanyol defensa la seva gestió de la crisi per davant de "populismes" i "sectarismes"

4 min
Alberto Núñez Feijóo, Pablo Casado i Mariano Rajoy aquest matí a Santiago de Compostel·la en l'inici de la convenció del PP

MadridDes que va abandonar la Moncloa, Mariano Rajoy ha tornat al seu antic lloc de feina com a registrador de la propietat i s'ha allunyat de tots els focus públics. L'última vegada que l'expresident espanyol va reaparèixer en públic va ser per participar en la coronació (un altre cop) d'Alberto Núñez Feijóo com a president dels populars gallecs. Dos mesos després, Rajoy ha acceptat tornar a trencar la seva nova rutina per ser al costat de l'actual líder conservador, Pablo Casado, i inaugurar la convenció del partit que comença aquest dilluns i que durarà fins diumenge. "Puc parlar ara? Perfecte", ha preguntat Rajoy als tècnics de so perquè no li passés com li havia passat uns minuts abans a Casado, que s'ha hagut d'aturar només començar el seu discurs perquè els micròfons no funcionaven. "És un honor ser aquí, ho és com a president que vaig ser durant alguns anys i militant que segueixo sent, i esperaré continuar sent-ho molts anys", ha continuat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident ha començat la seva intervenció al més pur estil Rajoy i sense el pes de qui ostenta una responsabilitat al govern o al partit. Rajoy ha lloat la convenció que el PP ha preparat per intentar renovar les seves propostes programàtiques. "Estic convençut que serà un èxit i jo me n'alegraré molt. És un pas més del camí cap a l'objectiu que segur que aconseguirem que és arribar al govern de la nació i un cop més arreglar el que alguns han desarreglat", ha afirmat Rajoy. L'expresident, precisament, ha recordat la trajectòria del partit a Galícia –on els populars governen des del 1990 amb només un parèntesi de quatre anys– i la seva com a president del govern espanyol per recomanar a Casado una sèrie de receptes per rellançar l'economia espanyola.

Unes receptes que passen per l'experiència de la gestió de la crisi del 2008, de la qual Rajoy ha tret pit, i que s'han d'allunyar necessàriament de propostes "populistes", ha defensat. L'expresident espanyol ha assegurat que durant la gestió de la crisi de fa gairebé deu anys no van fer prevaldre la "ideologia" i ha advertit que la "demagògia" serveix per "aguantar uns mesos" al govern, però que no serveix per resoldre una crisi. Per això, Rajoy ha recordat que el seu govern va rescatar la banca –ell ha parlat d'haver-la "nacionalitzat" tot i no portar-ho al programa electoral– i també haver apujat els impostos. Dues mesures que el PP no ha defensat mai, ha dit.

En canvi, ha sigut crític amb la reforma de pensions que prepara el govern espanyol, perquè creu que és un "error" perquè suposa derogar la que havia impulsat el seu govern. "Servirà perquè d'aquí poc s'hagi de canviar la llei, suposo que l'hauràs de canviar tu [dirigint-se a Pablo Casado] i potser et faran una vaga", ha dit. Amb tot, ha aplaudit els ERTO de la vicepresidenta Yolanda Díaz i també les ajudes de l'ICO.

Rajoy ha parlat de populismes en general, sense concretar, però ha avisat que "sempre acaben molt lluny de les llibertats i l'estat de dret", en una referència velada al govern espanyol. Però també a Vox, perquè l'expresident espanyol ha apuntat que els orígens d'aquests moviments sorgeixen de crisis econòmiques, però també migratòries. "Amb dogmatismes, eslògans, demagògia i sectarisme no se surt de la crisi", ha avisat.

Casado lloa Rajoy

Rajoy ha inaugurat la convenció itinerant que els populars comencen aquest dilluns i que passarà per cinc ciutats (Santiago de Compostel·la, Valladolid, Madrid, Sevilla i Cartagena) al llarg d'aquesta setmana i acabarà diumenge a València. Una cita que, a banda d'omplir el partit de propostes programàtiques, hauria de servir per rellançar el lideratge de Casado. El president dels populars ha encetat la jornada al costat de Rajoy lloant-ne la gestió, l'aval que vol fer servir per arribar a la Moncloa. Casado havia sigut crític amb Rajoy per com havia portat el conflicte català, a qui havia demanat més contundència.

Sigui com sigui, el PP ha triat Galícia per començar aquesta convenció perquè és un dels feus del partit a l'Estat, com ha ironitzat el mateix Rajoy: "Acostumem a guanyar algunes vegades". A Santiago de Compostel·la també ha acompanyat Casado el líder dels conservadors gallecs, Alberto Núñez Feijóo. El president gallec ha volgut mostrar el seu suport al líder conservador, però també remarcar la necessitat que el PP es mantingui al centredreta i es deixi arrossegar per "postulats nostàlgics", en referència a Vox, que l'ha descrit com un partit -sense mencionar-lo- "reaccionari" i "xenòfob".

Casado ha presentat l'experiència de govern de Rajoy i Feijóo com a alternativa a Pedro Sánchez. El líder popular ha tornat a carregar contra la seva gestió i, aquest dilluns, ho ha focalitzat amb la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, a la qual ha acusat de "mentir" sobre les previsions de creixement econòmic de l'INE, i ha assegurat que haurà d'abandonar l'executiu "abans que acabi amb la reputació que li queda".

Casado ha volgut envoltar-se d'exdirigents com Mariano Rajoy i també de l'expresident José María Aznar per agafar el seu model com a experiència per governar d'aquí dos anys, però també per demostrar que la vella guàrdia del partit fa pinya al seu voltant. Especialment després que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, hagi desafiat la direcció actual postulant-se per liderar el partit a Madrid contraprogramant la convenció popular i obrint un debat que Casado volia aparcar fins d'aquí uns mesos.

En la convenció hi participaran personalitats internacionals com l'expresident francès Nicolas Sarkozy o el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, però no hi serà cap representant de les associacions judicials ni tampoc el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que, segons va publicar la Cadena SER, va declinar ser-hi.

stats