Política 15/07/2015

Raül Romeva, un home fet a Europa i amb una trajectòria dedicada a la pau

L'exeurodiputat d'ICV encapçalarà la llista que CDC, ERC i les entitats sobiranistes han pactat per al 27-S. Va deixar el partit quan els ecosocialistes van allunyar-se del procés independentista

Ara
2 min
RAÜL ROMEVA S'ESTRENA AMB UNA NOVEL·LA SOBRE EL PERIODISME EN EXTINCIÓ

BarcelonaRaül Romeva i Rueda (Madrid, 12 de març de 1971) encapçalarà la llista unitària que han pactat CDC, ERC i les entitats sobiranistes, però no serà, ni molt menys, la primera vegada que lidera un projecte polític. Romeva va ser deu anys la cara visible d'ICV a Europa: del 2004 al 2014 va ser eurodiputat pels ecosocialistes, i va ser considerat el polític més actiu de l'Eurocambra en fer més de 1.600 intervencions, entre preguntes i mocions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però després d'uns anys plenament dedicat a la política va decidir fer-se a un costat i dedicar-se a llegir i escriure. Tot i això, va seguir amb un ull posat a la política catalana: durant el 9-N va fer campanya perquè ICV, partit on militava des del 1989, apostés pel sí-sí. No se'n va sortir, i després que el partit aprovés un projecte nacional per fer de Catalunya "un estat lliure i sobirà dins una Espanya plurinacional", va decidir estripar el carnet de militant que tenia des de feia 26 anys. "La convenció d'ICV ha posat rumb cap a una Catalunya dins d'Espanya. El meu compàs nàutic fa temps que en marca un altre", va justificar aleshores en una carta a la militància.

Mesos després es va fer públic que Romeva seria el responsable d'Òmnium Cultural de la campanya unitària 'Ara és l'hora', que impulsen Òmnium i l'ANC. Era la primera vegada que Romeva s'implicava a fons en un projecte clarament independentista.

Romeva sempre s'ha dedicat a les relacions internacionals. Va doctorar-se en aquesta matèria i en Ciències Econòmiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha estat analista investigador sobre conflictes armats i rehabilitació postbèl·lica a l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i al Centre Unesco de Catalunya (1994-1998) i a Intermon Oxfam.

La seva trajectòria professional sempre ha estat vinculada a Europa: el 1995 va ser l'ajudant principal del representant a la Unesco a Bòsnia i Herzegovina i el responsable del programa educatiu i de promoció del programa de Cultura de la Pau del mateix organisme en aquell país. Anys més tard va ser supervisor de l'OSCE a les eleccions a Bòsnia.

També ha tingut experiència a les aules, com a professor associat de Relacions Internacionals a la UAB, i ha escrit diverses publicacions sobre pau i Europa, els seus dos grans temes. 'Pau i seguretat a Europa' (1998), 'Desarmament i desenvolupament' (2000) o 'Guerra, postguerra i pau: pautes per a l'anàlisi i la intervenció en contextos postbèl·lics o postacord' (2003) en són alguns exemples.

Romeva té un fill i una filla i viu a Sant Cugat del Vallès. Està emparentat amb Pau Romeva, un dels fundadors d'Unió Democràtica de Catalunya.

stats