Política 10/10/2017

Podem rebutja una resposta de 'sí' o 'no' a la independència en la seva proposta de referèndum pactat

El PSOE votarà en contra d'una moció que demana no aplicar el 155 ni l'estat d'excepció

Ot Serra
2 min
La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, en roda de premsa

MadridPodem és l'única força de matriu no catalana que defensa un referèndum pactat per a Catalunya per solucionar el conflicte amb l'estat espanyol. Ara bé, diferent del que es va sotmetre a votació l'1 d'octubre, que preguntava sobre el desig o no d'independència. En roda de premsa al Congrés, la portaveu del partit lila a la cambra baixa, Irene Montero, ha manifestat el seu rebuig a la proposta binària de 'sí' o 'no' a la ruptura amb l'Estat i ha optat per un referèndum que inclogui una opció federal. "Defensaríem el 'sí' a un nou encaix de Catalunya dins d'Espanya", ha apuntat Montero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, però, aquest escenari queda molt lluny i les forces majoritàries al Congrés continuen impugnant el full de ruta de Carles Puigdemont. Lluny d'abonar-se a pactar una consulta vinculant, el debat a la capital espanyola plana sobre quina mesura repressiva és la més efectiva per aturar el que consideren "un cop d'estat perpetrat des de les institucions", tal com ha apuntat el portaveu parlamentari de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, en declaracions als mitjans aquest dimarts al matí. Precisament, aquesta tarda el ple del Congrés debatrà una moció impulsada per En Comú Podem en què s'insta el govern espanyol a descartar l'aplicació de l'article 155, així com l'estat d'excepció a Catalunya per frenar la independència. La votació es produirà, probablement, en el moment en què el president de la Generalitat pronunciï el seu discurs a la cambra catalana.

Tots els ulls estan posats sobre el PSOE, que és l'única formació constitucionalista que en públic ha recelat de l'article 155 i ha demanat solucions polítiques a Rajoy, per bé que ha avalat totes les mesures preses fins ara per l'executiu del PP. En declaracions als mitjans després d'una reunió del grup parlamentari, la portaveu, Margarita Robles, ha anunciat que el seu partit s'oposarà a la iniciativa d'En Comú Podem. La moció serà rebutjada i tampoc comptarà amb els vots d'ERC i el PDECat, que ja han comunicat que no assistiran a la sessió plenària.

Una altra de les decisions que ha pres el grup socialista per rebaixar les diferències amb el PP és ajornar la interpel·lació en què demanava la reprovació de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com a màxima responsable política de la violència policial dels cossos de seguretat de l'Estat durant la jornada del referèndum.

Pendents de Puigdemont

Els ulls dels diputats del Congrés estaran posats durant aquest dimarts al Parlament de Catalunya, on Puigdemont concretarà els nous passos del Govern després de l'1-O. En funció del que passi, els actors a Madrid mouran fitxa, tot i que el PP ja té preparat el seu arsenal de mesures per impedir que una eventual DUI pugui tenir efectes. Aquest dilluns Sáenz de Santamaría ja va parlar del 155, i Pablo Casado, de la llei de partits.

Aquest dimarts ha sigut el torn del portaveu al Congrés dels populars, Rafael Hernando, que ha subratllat que cal un "reguitzell d'eines elaborades". "La justícia ha d'actuar per part seva, i l'executiu, per l'altra", ha apuntat Hernando, que ha recordat que aquest dimecres Mariano Rajoy compareixerà a les 16 h al Congrés per donar una resposta a allò que digui Puigdemont. La fiscalia, per la seva banda, ja prepara una querella per rebel·lió contra el president de la Generalitat.

stats