Política 01/04/2015

"És pitjor que un atemptat democràtic, és un deliri sense pal·liatius": el full de ruta, a l'editorial d''El País'

'El Periódico' assenyala que el projecte "no suma" i "fomenta una clara divisió social"

Ara
2 min
Artur Mas i Oriol Junqueras

BarcelonaLa reactivació del procés arran del pacte pel full de ruta protagonitza tres editorials dels diaris d'aquest dimecres. El més dur és el del diari 'El País', que emet dures crítiques contra l'acord entre CDC, ERC, Reagrupament, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) des d'una peça titulada "Dret a no decidir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'El País'

"Ni un referèndum substituirà una elecció, ni una elecció equival a un plebiscit, excepte en les repúbliques bananeres o en les antigues dictadures soviètiques [...] El plantejament contradiu la promesa d'Artur Mas que els ciutadans votarien en cada pas del seu peculiar procés (el que ara es nega: es confirmaria una Constitució l'elaboració de la qual no hauria estat sotmesa a les urnes); prescriu la declaració unilateral d'independència (amb negociacions col·laterals només cosmètiques); reconeix (i per tant, impulsa) que Catalunya quedaria fora de l'ONU i de la Unió Europea, i viola flagrantment qualsevol senyal de legalitat. És encara pitjor que un atemptat democràtic. És un deliri sense pal·liatius".

'El Periódico'

"Si el document peca de falta de realisme, no s'ha d'oblidar que els seus promotors s'enfronten a la legalitat de l'Estat, que ja va avortar la consulta del 9-N –després reconvertida en procés participatiu– i que amb tota seguretat faria el mateix amb el planejat referèndum sobre la futura Constitució catalana. Els firmants haurien d'entendre que amb aquests plantejaments és difícil sumar una gran majoria ciutadana. Aquest projecte no suma i, en canvi, fomenta una clara divisió social. Raó de més per pensar-s'ho".

'El Punt Avui'

"La resposta al full de ruta cap a la independència ha complert lamentablement totes les previsions pel que fa a la resposta dels partits i polítics contraris, que l'han denigrat d'una manera poc elegant i menys argumentada. A Catalunya, des de la frivolitat del líder socialista Miquel Iceta amb el record dels precedents que han acabat amb presó, fora de Catalunya amb la trista apel·lació al destí que va fer ahir un Mariano Rajoy que continua sense adonar-se, o fent veure que no se n'adona, que la proposta de les formacions i entitats sobiranistes és fins ara la més diàfana i clara quant a objectius i programació [...] La data clau s'acosta i tot passa per superar el 27-S amb nota. Pensar d'una altra manera seria posar el carro davant dels bous. Però tenir previst l'endemà de les eleccions plebiscitàries és tenir tots els instruments a punt per quan el carro es posi en marxa".

stats